X

A l’abocador d’Eivissa li queden com a màxim vuit anys de vida

Entre les alternatives que es plantegen està la construcció d'una incineradora o enviar els residus a Mallorca

09/06/2022

A l’abocador d’Eivissa li queden com a màxim vuit anys de vida

52

A l’abocador de Ca na Putxa, a Eivissa, li queden només entre cinc i vuit anys de vida. S’hi fan obres per condicionar ja la darrera cel·la i quan s’ompli s’haurà de buscar una alternativa. El Consell encara no ha decidit res, però una de les possibilitats és construir una planta incineradora de fems que generi energia elèctrica. Altres alternatives són enviar els residus a Mallorca o ampliar l’abocador.

L’allargament de la vida de l’abocador depèn en bona mesura del reciclatge. Per això, es va inaugurar, fa un any i mig, la planta de triatge, que ha permès reduir en un 60% l’entrada de residus a l’abocador. Separa el fems amb un modern sistema de visió artificial, però si els envasos no es tiren al contenidor groc arriben més bruts i no tenen el mateix valor.

A la planta també es produeix biogàs amb els llots de depuradora i la matèria orgànica del contenidor marró, que genera energia elèctrica per alimentar les instal·lacions. Un material del qual se n’obté també compost, que encara no es distribueix als agricultors perquè està en prova. A més, hi ha ajuntaments com Santa Eulària i Sant Joan que encara no han posat en marxa els contenidors de matèria orgànica.

L’objectiu que marca Europa és que només el 10 per cent del fems acabi a l’abocador al 2030, ara arriba un 40. Tot i que els ciutadans reciclen cada vegada més, encara no és suficient i falta molta conscienciació. Encara són molts els que tiren residus perillosos al contenidor gris. L’any passat es van produir incendis per bengales. Un altre residu que han detectat recentment són aquestes ampolles d’òxid nitrós, el gas del riure

Amb l’arribada de la temporada es dupliquen les tones mensuals de fems de contenidor gris, de 4.500 a 9.000 i s’incrementen els envasos, com per exemple les llaunes de cervesa. Un exemple que demostra que pels residus es pot conèixer com és la societat que els genera.

09/06/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT