SOCIETAT

A les Illes s’han immatriculat 219 béns immobles a nom de l’Església entre 1998 i 2015

Des del 2015 ja no es permet inscriure béns amb només el certificat eclesiàstic


La primera Llei Hipotecària del país ha permès des del 1864 immatricular béns a l’Església Catòlica amb només un certificat eclesiàstic que es tracta de només un document signat per un bisbe en què s’afirma que aquell immoble pertany a l’Església. Aquesta llei equiparava l’organisme eclesiàstic a l’Administració Pública i això s’ha considerat per part d’alguns juristes com a contrari a la Constitució ja que estableix un privilegi cap a l’Església. El 2015 es va suprimir la possibilitat d’inscriure un bé amb només la certificació eclesiàstica i el 2017 el Congrés dels Diputats va reclamar un informe d’aquest béns immobles a nom de l’Església que ara s’ha fet públic.

Al llistat hi ha 34961 finques inscrites a nom de l’Església i 30335 s’han registrat només amb una certificació eclesiàstica. A les Illes són 219 béns immobles i només 48 s’inscrigueren amb un títol d’adquisició. Ara s’obre la possibilitat que es pugui reclamar judicialment la propietat d’aquests immobles.

El Col·legi Oficial de Registradors de la Propietat de Balears afirma que les immatriculacions s’han fet sempre d’acord amb la normativa aprovada en cada època i no creuen que hi ha hagi una allau d’aquestes reclamacions.

A les Illes, el plet per la propietat del Convent de les Jerònimes que es va immatricular a nom del Bisbat de Mallorca segueix el seu camí judicial.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |