X

A les portes de la primavera: l’equilux ens deixa 12 hores de claror i foscor

Des d'aquest 17 de març i fins al pròxim 26 de setembre, dia de l'equilux de tardor, els dies seran més llargs que les nits

17/03/2023

A les portes de la primavera: l’equilux ens deixa 12 hores de claror i foscor

Miquel Salamanca

Més hores de sol

Des del solstici d’hivern fins al d’estiu augmenten les hores de sol. Aquest increment no és uniforme, sinó que és més ràpid entorn de l’equinocci de primavera. Des de finals de febrer fins a mitjan abril, les Balears guanyen més de dos minuts i mig de claror al dia. En total, pel mes de març la claror augmenta una hora i 18 minuts.

Equilux

A mesura que els dies s’allarguen, les nits s’escurcen. Fins al punt que s’equilibren en un moment concret, entorn de l’equinocci de primavera, quan el dia i la nit duren 12 hores per igual. De fet, “equinocci” prové del llatí “aequinoctium”, que és una paraula composta d’aequus (“igual”) i noxnoctis (“nit”).

No obstant, per qüestions de refracció atmosfèrica, en realitat aquest fet no ocorre el mateix dia de l’equinocci, sinó uns dies abans. És un fenomen conegut com a equilux, que enguany a les Balears ocorre el divendres 17 de març. Des d’ara i fins al pròxim 26 de setembre, dia de l’equilux de tardor, els dies seran més llargs que les nits.

17/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris