X

A poc més d’un mes per Nadal, sense llista d’espera per la porcella

Malgrat la desacceleració en l'escalada de preus, els comerciants no deixen de témer que l'elevada inflació afecti les compres nadalenques

15/11/2022

A poc més d’un mes per Nadal, sense llista d’espera per la porcella

Al mercat de Llevant de Palma, les carnisseries alerten dels preus als quals pot arribar enguany la porcella que l’any passat per aquestes dates es venia a entre 70 i 80 euros. “Cada dia tot és un poc més car, no crec que arribem a la porcella… Ara està al voltant d’uns 110 euros la peça, imagina’t en arribar Nadal, pujarà fins a 139 o 149”, diu la responsable de la parada Payma d’una plaça on altres anys, en aquesta època, ja tenien una llista de comandes per Nadal. Ara, encara no en tenen ni una.

“Ja ho sabem, en arribar Nadal, la porcella es posa a preu d’or, jo crec que estarà entorn dels 80, 90, 100 euros… com a mínim. El foie que estàvem pagant a 20 euros i busques, ara està en 60 i busques”, explica el responsable de la Carnisseria Jacinto.

Baixa la verdura

“El preu de la verdura està baixant, hi ha més producció després d’un estiu de calor que ha afectat molt… Ara que ha refrescat ha baixat de preu; la fruita no, el preu de la fruita es manté”, exposa el placer de la fruiteria Pizà Jaume.

Black Friday

Abans de Nadal, hi ha el Black Friday: l’expectativa és que molta gent n’aprofitarà els descomptes per comprar els regals de Nadal. “D’uns anys ençà el Black Friday està molt consolidat al calendari i el consumidor sap que, si pot esperar a fer-hi les compres, tendrà bones ofertes”, diu el responsable de comunicació d’El Corte Inglés, Antonio Sánchez,

L’IPC

Avui dimarts l’INE ha confirmat la moderació del 7,3% en l’Índex de Preus de Consum (IPC) en relació a l’any passat com va avançar a l’octubre l’Institut Nacional d’Estadística.

“Fins que no hi hagi una situació deflaccionària, que no n’hi ha cap previsió, hem d’entendre que la baixada de l’IPC no és una baixada de preus, és una pujada inferior. El cop inflaccionari, ja ens l’hem menjat”, recorda l’economista Pau Montserrat.

Montserrat és prudent a l’hora de pronosticar que es seguirà el manual de comportament del consumidor davant la inflació (reducció de consum) donat el context post pandèmia en què ens movem.

“Normalment, en el context actual, hauríem de veure una reducció de les compres nadalenques, però després dels darrers nadals condicionats per la pandèmia, és possible que vegem dades de consum millors de les que hauríem d’esperar”, diu.

15/11/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT