X

A partir d’avui: sancions de fins a 100 euros per no dur mascareta

Totes les persones majors de sis anys han de portar-la en tot moment

20/07/2020

A partir d’avui: sancions de fins a 100 euros per no dur mascareta

/EFE.

Balears multarà des d’aquest dilluns, 20 de juliol, quan es compleix una setmana de l’entrada en vigor de l’obligatorietat de l’ús de la mascareta a la Comunitat Autònoma, als qui no compleixin amb la nova normativa.

Les sancions per no complir l’obligació d’ús de màscara, que podran ser imposades per les autoritats locals, Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat i inspectors del Govern, arriban fins als 100 euros.

El fet que en aquesta primera setmana no s’imposessin sancions, va explicar dilluns passat la consellera de Salut, Patricia Gómez, era “per a assegurar un període d’adaptació a la normativa”.

LES EXCEPCIONS

Quant a l’obligació de l’ús de màscara i les seves excepcions, cal recordar que totes les persones majors de sis anys han de portar-la en tot moment, tant en via pública com en espais a l’aire lliure, en espais tancats d’ús públic o zones d’atenció al públic d’edificis públics o privats, quan puguin concórrer en el mateix lloc amb persones no convivents.

No obstant això, hi ha excepcions, com són en situacions de consum d’aliments i de begudes. En aquest sentit, Gómez va matisar, “això no vol dir que la màscara pugui llevar-se només quan s’ingereixi, però cal ser responsables”, afegint que “si entre plat i plat no hi ha molt de temps i no s’allarga la sobre taula hores, no fa falta utilitzar-la, perquè tampoc és aconsellable manipular-la contínuament”.

Tampoc llaura falta usar la màscara en la pràctica d’activitat física, activitat aquàtica o en utilitzar instruments musicals de vent; en el treball, “sempre que sigui possible mantenir el metre i mig de distància entre empleats”; ni en espais de naturalesa i aire lliure anés de nuclis de població, en platges, passejos marítims i piscines, “sempre que es pugui mantenir distància interpersonal de seguretat”.

A més, s’exceptua el seu ús a menors de 16 anys en activitats d’oci infantil i juvenil, “sempre que aquestes es produeixin amb el seu grup habitual de convivència”; a persones afectades per una malaltia respiratòria, la qual es pugui veure agreujada pel seu ús, dependents o amb alteració de conducta o casos suposats de força major per a utilitzar-la, com, per exemple, fumar.

Mentrestant, va matisar la consellera, serà “recomanable” en espais oberts o tancats quan hi hagi reunions o una possible confluència de persones no convivents, a pesar que es pugui mantenir la distància de seguretat.

20/07/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT