X

Abaqua proposa a Felanitx, ses Salines, Santanyí i Campos dur-los aigua dessalinitzada

Els ajuntaments estudiaran la iniciativa abans de decidir la resposta que donaran a l'agència

29/09/2022

Abaqua proposa a Felanitx, ses Salines, Santanyí i Campos dur-los aigua dessalinitzada

L’Agència Balear de l’Aigua i la Qualitat Ambiental (Abaqua) ha proposat als municipis del sud de Mallorca de Felanitx, ses Salines, Santanyí i Campos, escometre obres perquè hi arribi la xarxa en alta de l’illa per proveir-los d’aigua dessalada.

El director gerent d’Abaqua, Guillem Rosselló, s’ha reunit aquesta setmana amb representants d’aquests quatre ajuntaments per exposar-los la possibilitat que la xarxa en alta d’aigua potable de Mallorca arribi a aquests municipis, segons ha informat la Conselleria de Medi Ambient i Territori en un comunicat.

Es tracta d’un projecte que Abaqua té planificat, però que requereix la conformitat dels ajuntaments per executar-se i un compromís perquè cada part executi les tasques sobre les quals té competències.

Rosselló va exposar la proposta en una trobada celebrada a l’ajuntament de Santanyí a la qual van assistir els batles de Felanitx i ses Salines, Jaume Montserrat i Juan Rodríguez, respectivament; la batlessa de Santanyí, Maria Pons; la batlessa pedània de Cala d’Or, Bàrbara Xamena, i un advocat en representació de l’Ajuntament de Campos.

Els ajuntaments estudiaran la iniciativa abans de decidir la resposta que donaran a l’agència. La proposta d’Abaqua és signar un protocol en què quedin clares les responsabilitats de cada part, tal com es va fer amb l’Ajuntament de Manacor i la Mancomunitat del Pla l’any passat per a un projecte similar que està en obres.

Campos, Santanyí i ses Salines van demanar la setmana passada una dessaladora mòbil a la comarca que fos finançada amb l’impost de turisme sostenible. Segons els batles d’aquests municipis, amb el concurs d’aquesta nova infraestructura es garantiria el subministrament d’aigua apta per al consum humà, s’abaratirien costos i, per tant, el preu final de l’aigua per al consumidor, i també s’avança en la transició energètica, ja que funciona amb energia solar.

També recorden que el sud de Mallorca és una de les zones amb menys precipitacions de les Balears. En els darrers anys s’ha detectat una problemàtica en relació amb les aigües subministrades per al consum humà, segons van assenyalar els tres municipis en un comunicat. Actualment la massa d’aigua de Santanyí està molt salinitzada i la que subministra a Campos i ses Salines presenta, a més de salinització, un elevat nivell de nitrats.

29/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT