Abrines, campió de l’ACB amb el Barça

Els catalans conquereixen la Lliga per la via ràpida amb victòria al tercer partit de la final contra el Reial Madrid per 82-93

21/06/2023

14

El Barça es va coronar aquest dimarts campió de la Lliga ACB per la via ràpida després de desarmar al tercer partit de la final, a base de triples i un joc més coral, un Reial Madrid que ho va tornar a intentar tot però que no va poder tancar la temporada amb un nou títol per culpa de la seva mala nit al tir, especialment preocupant des del perímetre i la línia de personal (82-93).

En una final tan equilibrada i que s’havia decantat a favor dels blaugranes per petits detalls, la diferència en el tir exterior va ser determinant. Els blancs només van encertar amb cinc dels seus vint-i-un llançaments i es van deixar nou tirs lliures, mentre que el seu oponent, que va acabar amb cinc homes amb deu o més punts i Jan Vesely i Nico Mirotic com a jugadors més destacats, een va anotar onze després de vint-i-dos intents.

Com a continuació del que va passar en els dos primers partits de la sèrie, el tercer capítol de la final va començar elèctric, amb els dos equips barallant cada cistella fins a l’extenuació, conscients del que estava en joc. Adam Hanga i Nico Laprovittola van arrencar com els homes més entonats, amb aportacions puntuals de Dzanan Musa i Nico Mirotic, que mantenien d’inici l’equilibri al marcador del WiZink Center.

Com es preveia, la igualtat viscuda al Palau es va traslladar al recinte madrileny amb un començament en què se succeïen els empats a gran velocitat. El Barça no semblava tan fi des del perímetre i el seu rival incidia en les fallades des del tir lliure que li van poder costar el segon partit, encertant només amb dos dels sis que va llançar en els primers deu minuts. L’intercanvi de cops es va reflectir el 21-20 amb què es va arribar al final del primer acte.

El joc es va reprendre amb un parcial d’1-9 a favor dels visitants que va obligar Chus Mateo a cridar els seus homes a la banqueta en veure’s set punts per sota després de tres minuts en què el seu equip no carburava i seguia acusant el seu poc encert al tir exterior. Causeur hi va posar remei amb el seu primer triple de la nit, encara que Satoransky, un dels millors de l’eliminatòria final, l’hi va tornar a la jugada següent.

La tensió augmentava amb el pas dels minuts. Saltaven espurnes a les dues zones i l’ambient es va anar caldejant per diverses decisions arbitrals que van ser molt protestades per l’afició blanca. El Barça es mantenia amunt gràcies a la seva fèrria defensa i al seu major control del rebot.

Mateo va tirar de Sergio Llull com a revulsiu i el menorquí va respondre immediatament equilibrant de nou la batalla i revolucionant-ho tot (31-31). Amb vuit punts del base en dos minuts i mig i nou de Causeur en un gran segon acte, l’equip blanc se’n va anar als vestidors amb millors sensacions i una renda de tres punts (41-38).

Abines va trigar dotze segons a tornar les taules al xoc amb un triple frontal i Jan Vesely, amb sis punts consecutius, va tornar als blaugranes el domini del partit. Els encerts se succeïen en les dues cistelles en ràpides transicions però dos triples més seguits de Laprovittola i Mirotic van tornar a encendre les alarmes a les files del campió de l’Eurolliga.

El base argentí, amb el segon encert des de l’arc i el quart sense error de la segona part del seu equip, obligava els amfitrions a no fallar per evitar que la bretxa augmentàs. Yabusele i Tavares es van posar el Reial Madrid a l’esquena i, a falta de tir exterior, mantenien la incertesa gràcies als seus punts a la pintura (59-59).

Encara tenien combustible els uns i els altres per fer marxa enrere en defensa, on cada pilota es disputava com si fos l’última. El cinquè triple blaugrana del tercer quart, amb la firma de Kalinic, ho va deixar tot per decidir als darrers deu minuts d’un espectacle vibrant (66-67, min 30).

De nou van sortir més inspirats els catalans, que amb un triple de Mirotic i una cistella de Jokubaitis van ocultar l’escapada definitiva, ja que encara que la seva renda només era de mitja dotzena de punts, el rellotge jugava a favor seu i el seu oponent seguia sense encert des de la línia de 6,75 i deixant tirs lliures pel camí.

Llull va tornar a la pista per intentar revolucionar el xoc, però ja era tard. El Barça seguia copejant a base d’urpades des de totes les posicions i comptava amb un precís Vesely i amb diversos jugadors connectats al moment més oportú, cosa que no passava en un equip local que es mantenia a rebuf gràcies al domini de Tavares sota el cèrcol, cosa que compensava només en part els mals percentatges de tir dels blancs.

Un triple de Sergio Rodríguez a 2,11 del final, el primer del seu equip a l’últim quart, va alimentar les esperances dels de Chus Mateo (80-85), però la sort ja estava decidida i els blaugranes van rematar la feina començada al Palau amb la seva vintena Lliga, fet i fet el seu únic títol de la temporada.