X

Acaba una tardor més humida que la de l’any passat

Tot i que ha plogut més, no ha estat suficient per resoldre la sequera hidrològica

30/11/2024

Acaba una tardor més humida que la de l’any passat

96

Posam el punt final a la tardor climatològica. Estadísticament, en el nostre clima, es correspon amb l’estació més plujosa de l’any. En aquesta època, habitualment, tenim les primeres entrades d’aire fred i un augment dels centres de baixa pressió que visiten la Mediterrània. De fet, molts d’ells es formen al nostre mateix entorn i, en casos extrems, provoquen grans temporals de vent i pluja.

Enguany, precisament, hem tengut episodis de pluja torrencial, associats a la presència d’algunes depressions aïllades a nivells alts (DANA) i del que en meteorologia es coneix com a borrasca freda aïllada (BFA); és una borrasca aïllada de la circulació general atmosfèrica que en capes mitjanes i altes, presenta un bessó d’aire fred. La periodicitat que han tengut aquests episodis durant la tardor ens podrien fer la sensació que ha estat un trimestre humit. Però, en termes estadístics no ha estat així; almanco, no per tot.

Al llarg d’aquest trimestre (setembre, octubre i novembre) s’han acumulat entre 80 i 390 l/m², amb molta variabilitat en funció de l’illa i el territori. A falta del comunicat i validació de les dades de l’Agència Estatal de Meteorologia, els resultats preliminars mostren els següents valors:

A Mallorca hi ha moltes estacions que superen els 200 mm i, fins i tot, els 300 en àrees de la serra de Tramuntana, nord de Mallorca i el llevant. Destaquen les estacions de Son Torrella amb 390 mm i Manacor amb 335 mm. Precisament, el 28 d’octubre, l’estació de la capital de la comarca de llevant va batre el seu rècord de pluja en 24 hores amb 174 mm.

A Menorca, trobam molta disparitat entre el llevant i ponent. Mentre que a Maó se superen els 234 mm, a Cala Galdana no s’arriba als 100 mm.

Pel que fa a les Pitiüses, la zona més agraïda ha estat el nord de l’illa, amb més de 250 mm a Sant Joan de Labritja. Per contra, a Formentera la pluja ha estat més escassa.

Per posar en valor aquestes dades, cal comparar els registres amb la mitjana climàtica de l’època de l’any. D’aquesta manera es poden extreure les següents conclusions:

– A Menorca, de mitjana, ha plogut 146 l/m2, fet que representa un –28,5% manco respecte de la climatologia del trimestre.
– Per contra, a Mallorca, ha estat un trimestre normal amb uns 235 l/m2, un 5,6% més de precipitació.
– A les Pitiüses ha estat més sec, principalment a Formentera. A Eivissa ha plogut uns 163 l/m2, un -8% menys i a Formentera 88 l/m2, -30% per sota de l’esperable.

Si bé els resultats denoten que no ha estat una estació especialment humida, sí que ho ha estat si prenem de referència la tardor de l’any passat. La tardor del 2023 fou molt seca, de fet, va ser la tercera menys plujosa de la història.

– Enguany ha plogut un 54,5% més a Menorca.
– Un 110% més a Mallorca.
– Un 171% més a Eivissa.
– I un 28% més a Formentera.

Cal tenir en compte que l’any passat els registres de pluja foren despreciables a les Pitiüses. De mitjana, durant el mes d’octubre i novembre, només s’acumularen 4 mm; en canvi, enguany han registrat 101 mm a Eivissa i 65,6 mm a Formentera.

Així, per tant, tot i que els registres de pluja de la tardor de 2024 són més positius que els de l’any passat, no han solucionat del tot el problema de la sequera. Aquesta pluja ha estat molt ben rebuda, però cal recordar que les precipitacions de molta intensitat, caigudes en poc temps, no afavoreixen la infiltració en el terreny. Molta d’aigua és abocada a la mar per escorrentia superficial.

Els embassaments es troben entorn del 39% de la seva capacitat, mentre que el darrer escenari de sequera de les unitats de demanda les masses d’aigua subterrània del mes d’octubre, continua assenyalant en estat d’alerta la UD del Pla, Artà i Formentera. La resta es troba en estat de prealerta.

30/11/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT