X

Acomiadaments i reducció d’horaris, la nova realitat de les farmàcies ‘turístiques’

85 farmàcies de costa i del nucli antic de Palma es veuen obligades a fer retallades per sobreviure

08/12/2020

Acomiadaments i reducció d’horaris, la nova realitat de les farmàcies ‘turístiques’

Almanco 25 treballadors acomiadats des de març i prop d’un centenar de farmàcies de les Illes en la corda fluixa. La manca de turistes ha fet caure en picat les vendes dels negocis farmacèutics de costa i del nucli antic de Palma, on la majoria s’han vist obligats a reduir l’horari d’atenció al client. La crisi econòmica provocada per la pandèmia també ha colpejat aquest sector, que sobreviu només amb les compres de medicaments que fan els residents.

És la radiografia que ha fet el director del Col·legi de Farmacèutics de les Balears, Antoni Real, qui, en una entrevista a IB3 Ràdio, ha assegurat que les farmàcies de costa i del centre de Ciutat ho passen molt malament. Especialment dura és la situació a Eivissa, on la meitat de les farmàcies són turístiques, de les 42 existents, 20 corresponen a aquesta categoria. A Mallorca són 52 de 356 i a Menorca 13 de 41, essent aquesta l’illa menys afectada.

Segons Real, aquesta situació de crisis ja ha tengut conseqüències. En 8 mesos, assegura, s’han acomiadat almanco 25 auxiliars de farmàcia i la majoria dels establiments que depenen dels turistes han hagut de reduir horari. “Si a una zona no hi ha ningú, és absurd haver d’obrir els horabaixes”, ha explicat el president dels farmacètics de les Illes.

“No ens queda més remei”

A Mallorca, la Platja de Muro és una de les zones més afectades. Joan Torres, de la farmàcia Torres-Tubert, s’ha vist obligat a reduir a mitja jornada els seus dos treballadors. També a minvar l’horari d’atenció al client, perquè, així i tot, s’ofegaven. “Si no hi ha turistes, tampoc hi ha empleats d’hotels, de restaurants, de botigues… Quedem aquí amb els quatre residents i això no dona per viure”, ha assegurat.

A Palma, les farmàcies que ho passen pitjor són les del nucli antic. Jaime Trian, de la farmàcia del carrer Sant Miquel, ha hagut d’acomiadar un empleat. “M’ha costat molt, hem aguantat molt, però hi ha un dia que el teu gestor et diu que els nombres no surten. Hem de prendre decisions que no agraden, però no ens queda més remei” lamenta Trian, que ha notat, sobretot, l’absència de creueristes, que recorrien tots els carres del centre i consumien al seu establiment.

Ara les farmàcies de costa i del centre de Palma tenen l’esperança posada en la vacuna contra la COVID, que permeti reactivar el turisme. Diuen que el 2021 no serà tan bo com abans, però almanco esperen superar la situació crítica d’enguany.

08/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT