X

Acusen Rússia de boicotejar la inspecció de l’OIEA a Zaporíjia

Segons Energoatom, l'empresa ucraïnesa d'energia atòmica, qualsevol informe que es publiqui arran d'aquesta visita mancarà de fiabilitat

02/09/2022

Acusen Rússia de boicotejar la inspecció de l’OIEA a Zaporíjia

Redacció

Ucraïna ha denunciat que Rússia va boicotejar la missió d’inspecció l’Organisme Internacional d’Energia Atòmica (OIEA) a la central de Zaporíjia. Assegura que, per aquest motiu, qualsevol informe que es pugui fer en relació amb aquesta inspecció mancarà de fiabilitat i d’exhaustivitat.

Segons Energoatom, l’empresa ucraïnesa d’energia atòmica, els agents de l’OIEA es varen trobar amb vehicles militars russos a la sala de turbines de reactors i el personal els va impedir entrar al centre de crisi de la central. A més, asseguren que la majoria dels mitjans d’informació que entraren a la planta eren russos, i que es va impedir els periodistes ucraïnesos i estrangers passar al lloc de control.

La versió de Rússia

Per la seva banda, el ministre de Defensa rus, Serguei Shoigu, ha assegurat que Rússia no té armament pesant en els terrenys de la central nuclear ucraïnesa de Zaporíjia ni a les zones limítrofes, i acusa Ucraïna d’atacar la planta de manera reiterada.

“Declaro de manera responsable que en els terrenys de la central nuclear i en les seves proximitats no hi ha armament pesant. Confio que la comissió de l’OIEA (Organisme Internacional d’Energia Atòmica) ho vegi per si mateixa”, va dir Shoigu en una reunió telemàtica amb la plana major de la seva cartera.

El ministre es referia a la missió encapçalada pel director general de l’OIEA, l’argentí Rafael Grossi, que va arribar amb un grup d’inspectors aquest dijous a la central de Zaporíjia. Rússia rebutjar les acusacions del Govern de Kiev que les tropes russes s’escuden en importants instal·lacions energètiques per atacar a les forces ucraïneses amb sistemes d’artilleria de llarg abast.

02/09/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris