X

Adeu a l’estiuet de Sant Martí, arriba el fred

Les màximes se situaran entre els 12 ºC i els 16 ºC a Mallorca i Menorca, i fins als 18 a les Pitiüses a partir de dimarts

17/11/2023

Adeu a l’estiuet de Sant Martí, arriba el fred

José Martín des de sa Talaia Vella, Port de Pollença.

El Temps

L’anticicló ens acompanyarà tot el cap de setmana i amb ell, el temps tranquil. La bonança té, però, els dies comptats i dimarts s’espera un canvi de temps que farà arribar un ambient més propi de la tardor.

Cap de setmana d’ambient suau

La presència de les altes pressions a la Mediterrània occidental permetrà allargar uns dies més l’estiuet de sant Martí. Quant a temperatura, l’ambient serà totalment impropi de novembre amb valors màxims per damunt dels 25 ºC, sobretot diumenge. De nit l’ambient serà més fresc. El termòmetre baixarà dels 10ºC a zones d’interior, en especial de Mallorca i Eivissa, així com a la Serra de Tramuntana. En general farà sol, tot i que dissabte hi haurà niguls baixos i pinzellades de niguls alts. També s’esperen boires, espesses i relativament abundants, tant dissabte com diumenge a primera hora. No s’espera vent destacable.

Dilluns, primers símptomes de canvi

L’engranatge que regeix de la circulació atmosfèrica es col·locarà de manera que l’anticicló es desplaçarà cap a l’Atlàntic i permetrà que una borrasca profunda i marcada se situi cap al centre-nord del continent europeu. Entre aquests dos elements s’establirà un passadís de vent fred del nord que lentament es desplaçarà de cap al sud d’Europa. Això formarà una línia frontal que separarà dues masses molt diferents, una de freda al nord i una de càlida al sud. Això posarà punt a l’episodi d’altes temperatures de les darreres setmanes i el temps entrarà en una nova dinàmica, més freda i probablement també més humida.

L’anticicló es desplaçarà cap a l’Atlàntic i permetrà que una borrasca profunda i marcada se situi cap al centre-nord del continent europeu.

A les Illes dilluns serà una jornada marcada per un progressiu increment dels niguls. També per un descens de temperatura d’entre 2 ºC i 4ºC respecte el dia anterior. A partir de mitjan capvespre el cel es taparà i no es descarta qualque ruixat local cap al nord.

La previsió meteorològica de dissabte a dimarts.

Dimarts, ambient de tardor

Amb l’arribada del front el temps canviarà de manera abrupta la nit de dilluns a dimarts i el temps en general serà propi d’aquesta època. Ara bé, el canvi no es notarà per tot de la mateixa manera. Al nord de Mallorca s’esperen precipitacions que poden ser continuades i relativament abundants. La pluja serà més irregular i intermitent a Menorca i la resta de Mallorca, amb qualque ruixat local moderat. A les Pitiüses no s’espera pluja tret de qualque ruixat aïllat.

Ara bé, la refrescada sí que serà general. Les màximes se situaran entre els 12 ºC i els 16 ºC a Mallorca i Menorca, i fins als 18 a les Pitiüses. El vent també es notarà ben arreu. Serà de tramuntana a Menorca i el nord de Mallorca,  i de mestral a les Pitiüses.

17/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris