X

Adjudicada la reforma de l’antic hostal Terminus, nova seu de Serveis Ferroviaris de Mallorca

Una vegada que es firmi l'acta de replanteig ja començaran les obres, que està previst que durin 18 mesos

04/11/2023

Adjudicada la reforma de l’antic hostal Terminus, nova seu de Serveis Ferroviaris de Mallorca

Miquela Valls

L’empresa catalana Bigas Group ha guanyat la licitació del projecte d’obres per a la rehabilitació integral de l’edifici de l’antic Hostal Terminus, obra de l’enginyer Eusebi Estada, per convertir-lo en la seu de Serveis Ferroviaris de Mallorca. Per un preu de 2.976.082,09 € sense IVA, Bigas ha aconseguit 4,27 punts més que la mercantil illenca Acciona Construcción SA, que ha quedat en segona posició, i 8,97 més que els gallecs de Construcciones Alea SL, tot i que aquests darrers, van rebre la puntuació més alta en primera instància, sobre criteris qualitatius no avaluables mitjançant fórmules.

L’SFM va recuperar el gener de 2019 l’edifici del 1913, i es va incorporar al patrimoni públic després de finalitzar el contracte de lloguer que tenia l’hostal feia 83 anys.

Rehabilitació

Segons l’estudi tècnic elaborat pels arquitectes que han duit a terme la redacció del projecte de rehabilitació, Martí Lucena, Antònia Mayol i Antonio Pérez-Villegas, l’estat de conservació de l’edifici és relativament bo, excepte l’esfondrament parcial del túnel que accedeix al refugi de la Guerra Civil, amb accés des del soterrani, que pareix que comunicava pel costat de la plaça d’Espanya amb l’edifici de l’antiga estació.

A la planta baixa se situarà una cafeteria, una sala polivalent d’ús social i cultural, mentre que en les plantes superiors se situarà el centre de control de trànsit ferroviari dotat amb les últimes tecnologies. En el cos central, que consta de dues plantes i un soterrani, se situaran els accessos a les plantes superiors, a més d’un ascensor, la caixa del qual no sobrepassarà la visual del terrat. Els cossos laterals, en canvi, manquen de soterrani, però tenen una planta més, l’altura de la qual s’incrementarà en uns centímetres rebaixant el nivell del sostre de la primera planta.

La modificació més significativa en relació amb la distribució anterior consisteix en la incorporació de l’ascensor en el cos central amb la finalitat de possibilitar l’accessibilitat universal, a més d’una nova escala, la qual cosa ha obligat a suprimir un bany adaptat que estava previst en la proposta inicial modificada per les exigències de la Comissió del Centre Històric i de Patrimoni de l’Ajuntament de Palma. Amb tot, el conjunt d’edificis de l’estació del ferrocarril de la Intermodal, dels quals forma part, varen ser declarats bé catalogat l’any 2007.

Es mantindran tant la pedra artificial (pols de marbre) dels sòcols perimetrals, com la pedra de Santanyí del conjunt, i es netejaran els grafits amb productes hidròfugs.

Així mateix, se substituirà la fusteria d’alumini de l’hivernacle de la cafeteria per persianes de fusta, i es deixarà com una terrassa coberta. S’espera que a finals de 2025 la reforma ja sigui una realitat després d’un any i mig d’obres.

04/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris