X

Advocats i gestors demanen més “seguretat jurídica” al decret de legalització en rústic

Asseguren que molts d'afectats no es decideixen a legalitzar pels dubtes que genera la falta de detall de la norma, pendent de convalidació parlamentària

04/09/2024

Advocats i gestors demanen més “seguretat jurídica” al decret de legalització en rústic

68

Advocats i gestors creuen que el decret de legalització extraordinària d’edificis en sòl rústic és massa inconcret. Per això, de moment, molts d’afectats no es decideixen a beneficiar-se d’aquesta norma, que encara està pendent de la tramitació parlamentària i de l’elaboració d’un reglament.

José Manuel Sierra, advocat especialitzat en urbanisme, ha rebut ja un centenar de consultes de persones que podrien beneficiar-se de la legalització d’habitatges fora d’ordenació. El primer que els aconsella és que comprovin dos requisits bàsics per poder acollir-se a aquesta mesura: «Que la construcció tengui més de vuit anys, per beneficiar-se de la prescripció de la irregularitat, i que no tengui obert cap expedient de disciplina urbanística», explica el misser.

Demostrar la prescripció de la il·legalitat pot ser complicat, perquè no es tracta només de la construcció sinó també de l’ús que se li dona. També hi ha l’obligació de presentar un projecte amb millores mediambientals de l’edifici, que haurà d’aprovar cada ajuntament mitjançant el final d’obra. «Esperem que no hi hagi ambigüitats i els ajuntaments unifiquin criteris, perquè si no podria haver-hi situacions de discriminació entre uns propietaris i altres», explica Sierra.

A més, hi ha el cost econòmic, que sumant les compensacions que s’han de pagar a l’administració i les millores de caràcter ambiental, poden arribar a desenes de milers d’euros per cada projecte. Tot plegat fa que, de moment, d’una quarantena de visites al seu bufet, només cinc s’hagin decidit a iniciar el projecte de legalització, que es fa conjuntament amb un despatx d’arquitectes. Sierra aconsella als afectats «que valorin en detall el cost i el benefici d’acollir-se a aquesta oportunitat».

El Col·legi de Gestors Administratius ha detectat que «molts propietaris estan a l’espera que es clarifiqui i es desenvolupi aquest decret per decidir-se a fer la passa», segons explica el president, Miquel Àngel Garcia. També demana que hi hagi més «seguretat jurídica, ja que es tracta d’una problemàtica molt sensible i que afecta molta gent».

Segons dades del Consell de Mallorca, uns 30.000 edificis de l’illa es podrien beneficiar d’aquesta legalització extraordinària.

04/09/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT