X

Els advocats reclamen la creació de jutjats especialitzats en divorcis

Els advocats de família asseguren que a les illes es pateix una inseguretat jurídica en tema de separacions i divorcis

15/06/2018

Els advocats reclamen la creació de jutjats especialitzats en divorcis

Jutjats de 1ª Instància 4 de Palma. /EUROPA PRESS

13

Els advocats reclamen la creació de quatre jutjats de família més a Palma i que en creïn sales especialitzades a la resta de partits judicials de les Balears. I és que, tret de la capital balear on sí que n’hi ha, els ciutadans han de resoldre els seus conflictes familiars als jutjats ordinaris de primera instància. Això, tot i que les Balears són la segona comunitat amb més litigiositat en aquesta àrea, només superades per les Canàries. A més, a les Balears, recorden els missers, es donen casos de major complexitat en comparació amb els d’altres territoris.

De fet, Balears té una de les taxes de separacions i divorcis més elevades de l’Estat, amb 6,7 per cada 10.000 habitants durant el primer trimestre del 2018. Durant aquest període aquestes sales -només a Palma- varen tractar més de 3.000 desunions, entre divorcis i separacions. I d’aquestes, 1 de cada 3 no va ser consensuada: és a dir, es va haver de litigar als tribunals. Per tot això, asseguren que l’actual estructura del sistema judicial no dóna resposta a les necessitats dels balears. Maria Dolores Lozano, presidenta Associació Espanyola d’Advocats de Família, manté -a més- que s’està produint una greu desigualtat als ciutadans en funció del seu lloc de residència.

Els advocats de família asseguren a més, que a les Balears es donen casos de major complexitat als d’altres territoris, davant la incidència de conflictes entre parelles de distinta nacionalitat, residents a altres països o fins i tot, de sustraccions internacionals de menors.

I altra de les complicacions amb les quals es troben també els advocats de família aquí a les illes és la inseguretat jurídica que ha creat la recent modificació del règim de divorcis, Uns canvis que, diuen, estan comportant indemnitzacions desproporcionades, que han arribat als dos milions d’euros en algún cas que s’ha tractat a Mallorca. I no només això, greuges comparatius també entre matrimonis i parelles de fet a l’hora de posar punt final a la unió.

I és que la modificació de la Compilació del Dret Civil a les Balears, aprovada l’estiu passat pel Parlament, recull el dret a una compensació pel cònjuge que hagi deixat de fer feina remunerada durant el matrimoni. Això, sigui quin sigui el patrimoni dels dos membres de la parella una vegada distanciats. Així, es donen casos que encara que els cònjuges tenguin una situació econòmica similar després de la separació, el que hagi fet feina remunerada ha d’abonar una indemnització al que s’ha dedicat a la llar o a la cura de familiars. En el cas de les parelles de fet, però, només es recull aquesta compensació quan hi hagi una clara diferència econòmica entre els dos.

Aquestes situacions, assegura Lozano, estan creant un greuge comparatiu important entre parelles de fet i matrimonis. Per tot això reclamen el Tribunal Superior de justícia que és pronunciï al respecte, i que dicti jurisprudència.

15/06/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT