menorca

Aeroport de Menorca: 50 anys de turisme i desenvolupament econòmic

L'aeroport és pioner en l'ús del reconeixement facial dels passatgers. El proper repte serà rebre turistes de fora de la Unió Europea, un canvi per al qual ja està preparat, en cas que el 'Brexit' acabi fent-se realitat

Aeroport+de+Menorca%3A+50+anys+de+turisme+i+desenvolupament+econ%C3%B2mic


50 anys d’imatges i de records

L’aeroport de Menorca compleix enguany mig segle de vida. Una instal·lació imprescindible per a les comunicacions de l’illa i que ha resultat clau, no només per a la mobilitat dels seus ciutadans, sinó també per al seu desenvolupament econòmic. Gràcies a l’aeròdrom, Menorca ha conegut el turisme internacional, que encara ara és part fonamental de la seva economia.

La primera pista es construeix a Sant Lluís, el 1936, per satisfer les necessitats militars en l’inici de la Guerra Civil. El primer avió que hi aterra és un caça biplà Fiat, procedent de Palma. Una dècada després el Ministeri de l’Aire accedeix a obrir l’aeroport al trànsit aeri civil. El vol inaugural el realitza la companyia Aviaco connectant amb Barcelona. No és fins al 1957 que arriba el primer vol internacional. És un vol xàrter de la companyia Transair fletat per Brittish Airtours procedent de Londres.

Aquell trajecte va ser el tret de sortida del turisme. Només un any després, Menorca es va convertir en una de les destinacions de l’agència britànica Horizon Hollydays, el primer touroperador. L’arribada d’estrangers va suposar un canvi en la mentalitat dels menorquins.

El volum de passatgers que transitaven per l’aeroclub de Sant Lluís no deixava de créixer. Això va obligar a construir un nou aeroport, més modern i amb més capacitat, que s’estrenaria el 1969. L’obertura del nou aeroport va suposar la veritable engegada turística de l’illa. El nombre de passatgers que van passar per l’aeròdrom menorquí es va duplicar en només dos anys. Una xifra que es va triplicar durant la següent dècada.

La darrera ampliació, executada entre 2004 i 2009, es va concebre per poder acollir 5 milions de passatgers. El 2018, en van ser 3,4. Una xifra que de ben segur que superarà el 2019. Menorca té ara un aeroport modern, premiat per la seva innovació ecològica. A més, és pioner en l’ús del reconeixement facial dels passatgers. El proper repte serà rebre turistes de fora de la Unió Europea, un canvi per al qual ja està preparat, en cas que el ‘Brexit’ acabi fent-se realitat.

La torre actual és la més antiga d’Espanya i enguany compleix mig segle de vida. Hi ha compromesa una inversió de 4,6 milions d’euros des del 2017 per a la construcció d’una nova instal·lació, atès que l’actual presenta deficiències importants. No obstant, des de CCOO critiquen que Aena pretén estalviar-se aquests diners amb la torre virtual, que calculen que té un cost aproximat de 2 milions d’euros.


Escolta aquí el reportatge complet

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Els pisos tutelats de Menorca presenten el percentatge més alt de treballadors no vacunats de totes les Illes

Preocupació entre els familiars dels usuaris de les residències de gent gran i de depenents, on la situació es reprodueix

Les residències són favorables a la nova normativa que les blinda per evitar l’augment de contagis covid

Un 10% dels treballadors de les residències de gent major o de persones amb discapacitat no estan vacunats, segons xifres...

Tres nous morts amb Covid en només un dia a Menorca, la xifra més elevada des que va començar la pandèmia

Dos dels difunts eren usuaris del Centre de Dia del Consell Insular de Menorca

La demanda de llagosta es dispara a Menorca i ja supera les xifres prèvies a la pandèmia

Les confraries de Fornells, Ciutadella i Maó han extret ja més de 16.000 quilos d'aquest marisc