Salut proposa finalitzar en el sisè dia el confinament obligatori de metges, infermeres i administratius que es trobin lleus
13300 treballadors de la sanitat pública es troben de baixa per COVID a les Balears en aquests moments, una xifra que condiciona l’atenció sanitària als ciutadans que, en alguns centres de salut, han d’esperar fins a una setmana per una visita. Ho ha explicat aquest matí al programa Al Dia d’IB3 la consellera de Salut, Patricia Gómez, qui aposta per reduir el període de confinament obligatori per al personal sanitari amb coronavirus com a una mesura per millorar la situació.
Segons Gómez, la darreres dades (de fa uns dies) indiquen que un 10% de la plantilla de Salut es troba de baixa per incapacitat temporal. És a dir, devers 1.500 persones, una dada superior -destaca la consellera- que altres anys quan rondava el 5-6%. D’aquest total, una cinquena part tenen COVID, de manera que, pel contacte que puguin establir amb col·lectius vulnerables, sí que han de romandre aïllats i de baixa. Parlem de devers 50 metges, un centenar d’infermeres i la resta són administratius, auxiliars d’infermeria, tècnics de raigs, fisioterapeutes, zeladors… fins als 300 treballadors de baixa. Un fet que mostra -diu Patricia Gómez- com la pandèmia encara té una afectació important sobre el sistema sanitari de les illes.
La reponsable de l’àrea explica que existeix un 100% d’ocupació en la majoria d’especialitats mèdiques, cosa que dificulta trobar substituts en aquests casos de baixes laborals i reconeix que la dels metges de família és una situació especialment complicada, ja que quan un d’ells té COVID, són els propis companys que han de cobrir el servei. D’aquí que una de les propostes de la conselleria, traslladada ahir mateix a la Comissió de Salut Pública, és que en casos lleus, al sisè dia de donar positiu, el facultatiu pugui tornar a la feina, “amb totes les mesures de protecció”, afegeix Gómez.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular