societat

Agents de Medi Ambient demanen explicacions pel retard en les sancions als camps de golf

Exigeixen al Govern informació sobre vint denúncies que en els darrers anys han interposat relacionades amb presumptes delictes medi ambientals

Agents+de+Medi+Ambient+demanen+explicacions+pel+retard+en+les+sancions+als+camps+de+golf

Agents de Medi Ambient inspeccionen un camp de golf.


Els agents de Medi Ambient, coneguts també com a AMA, exigeixen al Govern informació sobre vint denúncies que en els darrers anys han interposat relacionades amb presumptes delictes medi ambientals. Quatre d’aquests expedients fan referència a camps de golf que, segons els agents, s’estarien abastint d’aigua de pou de manera il·legal. El sindicat CCOO ha recollit aquestes denúncies a través d’un document al qual ha tengut accés IB3 Notícies.

Una de les denúncies és del 2016 i fa referència al camp de golf de son Gual de Palma. Segons els càlculs dels AMA, els responsables del camp de golf de son Gual varen extreure 6.500 metres cúbics d’aigua diaris i això va afectar greument a un aqüífer. El coordinador de Medi Ambient de Comissions Obreres, Mariano Reaño, denuncia que s’ha incomplit la normativa en matèria d’informació i transparència perquè no s’ha informat als AMAS sobre l’evolució dels expedients.

La portaveu dels ecologistes del GOB, Margalida Ramis, es mostra crítica davant aquest tipus de pràctiques i demana al Govern el tancament dels camps de golf que reguen amb aigua potable. La llei actual els obliga a emprar aigua depurada.

Els ecologistes de Terraferida, per part seva, demanen a la conselleria de Medi Ambient que actuï amb celeritat. El portaveu de l’entitat, Jaume Adrover, recorda que alguns municipis de Mallorca es troben en situació de prealerta per sequera

Els AMAS també demanen al Govern informació sobre denúncies que afecten a zones ANEI o Àrees naturals d’Alt Valor de Protecció. Una d’aquestes denúncies afecta al parc natural de Ses Salines.

Els AMAS han posat en coneixement de la conselleria de Medi Ambient que s’ha ampliat una edificació existent i s’ha construït una piscina nova a aquesta zona protegida. El president del GEN-GOB, Joan Carles Palerm, denuncia que al parc natural i a tota l’illa d’Eivissa existeix impunitat amb aquest tipus d’obres il·legals… Palerm posa un altre exemple de construcció il·legal aixecada al parc natural de ses Salines.

El conseller de Medi Ambient al Consell d’Eivissa, Miquel Vericad, que ha estat agent de medi ambient, no té constància d’aquestes queixes dels AMAS. Tot i això reconeix que les denúncies no es tramaten de manera diligent amb les autoritats judicials. Els AMAS sol·licitaren aquesta informació el passat mes de novembre, però encara no han rebut resposta de la Conselleria de Medi Ambient.

Per la seva part, el Govern assegura que els agents de medi ambient, els AMAS, tenen llibertat per denunciar davant la Fiscalia presumptes irregularitats que detecten quan fan inspeccions. És la resposta que dona el conseller del ram, Vicenç Vidal, després que els agents hagin denunciat a IB3 Ràdio que tenen sospites que les seves denúncies no són enviades al Ministeri Públic per a què les investigui.

El conseller, en una entrevista al programa ‘Al Dia’ d’IB3 Ràdio, diu que en anteriors legislatures la veu dels AMAS no va ser escoltada, però assegura que ara se’ls té en compte. Vicenç Vidal, a més, afirma que la seva feina per detectar camps de golf que reguen amb aigua de pou ha estat clau.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

darrers sumaris

-->

més contingut relacionat

Una nova llei balear amenaça la proposta de declarar les festes de Sant Joan Patrimoni Mundial Immaterial

La llei de Salvaguarda del Patrimoni Mundial, que s'aprova dimarts, endureix els requisits sobre la protecció dels animals i la...

Unanimitat a Ciutadella per ampliar el geriàtric municipal

També es vol centralitzar la residència i el centre de dia, ara en un altre edifici, i crear més espais comuns per facilitar les visites

Cada dia moren a Espanya a causa de suïcidi 10 persones

El 2018 moriren a causa de suïcidi a les Illes Balears 3 menors de 18 anys

Escola Catòlica aplica el nou protocol d’actuació davant casos d’abusos sexuals

A Balears uns 40.000 alumnes estan escolaritzats en algun dels 75 centres d'Escola Catòlica