X

Agnès Vidal, GEN-GOB: “Diferents estudis apunten que els microplàstics que ens arriben venen de la petroquímica de Tarragona”

L'educadora ambiental coordina la recollida de plàstics a les platges d'Eivissa amb diferents instituts. Les dades són analitzades després per científics de la plataforma Observadors del Mar

08/06/2023

Agnès Vidal, GEN-GOB: “Diferents estudis apunten que els microplàstics que ens arriben venen de la petroquímica de Tarragona”

Gemma Guasch

Agnès Vidal, educadora ambiental del GEN-GOB, fa sis anys que coordina les sortides a les platges de grups de joves de diferents instituts i també de gent gran per recollir microplàstics a la costa eivissenca. Amb aquestes sortides no només es consciencia els més joves sobre el problema global dels plàstics, també es converteixen en científics que contribueixen a la investigació amb l’aportació de dades.

La metodologia per a la recollida de microplàstics està marcada per la plataforma Observadors del Mar, on els científics reben les dades i les analitzen. “Recollim l’arena i extraiem els plàstics que hi ha en mig metre quadrat de sorra. Després, anam als centres educatius i els separam entre microplàstics i mesoplàstics, i els classificam d’acord amb la seva composició”, explica Vidal. El que més abunda són bastonets de les orelles, filtres de depuradora i pèl·lets, que són la matèria primera que fan servir les fàbriques de plàstic per a l’elaboració dels seus productes. “El científic que analitza les dades que aportam, Luis Francisco Ruiz Orejón, està molt sorprés de la quanitat de plàstic que tenim a les Pitiüses, i més concretament de l’animalada de pèl·lets que trobam”, comenta la coordinadora del projecte.

Una altra de les conclusions a què s’arriba és que a la costa de Ponent és on més plàstic s’hi acumula, i això té a veure amb els corrents. “Sí que hem comparat les dades amb diferents estudis d’altres entitats, com Good Karma Projects, que han analitzat els plàstics que arriben a les Illes Balears i tot apunta que venen de la petroquímica de Tarragona. Aleshores, són les corrents que ens els porten fins aquí”, afegeix Vidal.

08/06/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris