SOCIETAT

Agricultura fa compensar 14 parcs fotovoltaics en rústic amb 173 hectàrees de nous cultius

És un 84% de la superfície total que s'ha destinat a l'energia solar des del 2019


La Conselleria d’Agricultura ha renovat la instrucció que estableix els criteris dels informes agraris preceptius per a les instal·lacions fotovoltaiques de més de 4 hectàrees que es volen implantar a Mallorca. Si des del 2021 els promotors energètics han de compensar els agricultors, ara es determina que els cultius rescabalats han de ser de major valor i a pagesos professionals o prioritaris.

De 2019 a 2022, Agricultura ha autoritzat la instal·lació a fora vila de 14 parcs fotovoltaics que sumen 205,6 hectàrees. Uns permisos que els promotors fotovoltaics han compensat sembrant majoritàriament ametlers i garrovers en 173 hectàrees fins ara de baix valor productiu. És un 84% de la superfície total que s’ha destinat a l’energia solar.

L’objectiu és revertir els beneficis també en els pagesos i evitar que s’esfumin els drets de les ajudes de la PAC, la política agrícola comuna.

Aquests cultius compensatoris, que l’agricultor es compromet a explotar pel mateix temps que la concessió del parc fotovoltaic, normalment 25 anys, queden reflectits en un pla que supervisa la Comissió Balear de Medi Ambient.

Agricultura ha encarregat un estudi a la Universitat de les Illes Balears per classificar el tipus de sòl. Se n’han establert 6 categories. Els nivells 1 i 2 per a les terres més fèrtils que no poden acollir parcs d’energia solar, tret que tenguin un alt grau innovador com hivernacles o plantacions de fruiters amb sostre fotovoltaic. Els de valor agrícola intermedi, els nivells 3, 4 i 5 necessiten necessàriament un projecte de compensació o complementarietat d’usos. Mentre que els terrenys de manco valor, nivell 6, són els més aptes per a la implantació dels parcs fotovoltaics en rústic.

El maig de 2024, la UIB ja tendrà la cartografia definitiva de sòls. De moment, la primera presa mostra que el 18% dels terrenys de les illes són de nivell 6, el de menor valor agrari. Fins que el Pla Territorial de Mallorca no zonifiqui l’illa, la cartografia encarregada a la UIB per 150.000 euros serà una eina bàsica per destriar els projectes de nous parcs fotovoltaics en funció de la qualificació agrària del terreny.

Les instal·lacions de generació d’electricitat amb plaques solars de més de 4 hectàrees només s’autoritzen sense compensació en els sòls de molt baix valor agrari, que suposen al voltant del 18% de la superfície de Mallorca. En les àrees de valor intermedi, únicament es dona permís si es compensa amb cultius professionals amb un marge brut d’explotació similar a l’ocupat per la instal·lació energètica.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |