X

Agustín Fernández Mallo, Premi Biblioteca Breve amb la ‘Trilogía de la guerra’

L'obra de l'escriptor gallec resident a Mallorca planteja que la xarxa social més gran és la que uneix vius i morts

05/02/2018

Agustín Fernández Mallo, Premi Biblioteca Breve amb la ‘Trilogía de la guerra’

Agustín Fernández Mallo - EFE

13

‘Trilogía de la guerra’, d’Agustín Fernández Mallo, ha guanyat el 60è premi Biblioteca Breve, dotat amb 30.000 euros.

L’obra de l’escriptor gallec resident a Mallorca planteja que la xarxa social més gran que existeix és la que uneix vius i morts, de manera que totes les persones estan connectades amb un mort d’alguna guerra, explica el jurat en roda de premsa. La novel·la sortirà a la venda el 6 de març.

De professió metge especialitzat en radiologia, va demanar una excedència de cinc anys per imaginar i escriure “la cara B del nostre segle”.

Tres dels escenaris del llibre són l’illa de San Simón, a Espanya, Miami, Nova York i molts altres indrets dels Estats Units i també Normandia, escenari del desembarcament decisiu que va marcar el tombant de la Segona Guerra Mundial.

A les seves pàgines hi ha camins que porten cap al segle XX i cap a l’antropologia, a més de molta reflexió sobre què són els vius i què són els morts, ja que per a ell “els morts mai estan morts del tot, ni els vius totalment vius”, sinó que tots dos es comuniquen constantment.

“La xarxa social més gran no és cap d’Internet, sinó la que uneix vius i morts”, assegura l’autor, que va viatjar com a convidat a la restringida illa de Sant Simón, i allà es va sentir sobrepassat per la seva història, i va trobar que els seus referents culturals no havien donat explicació al que l’escriptor n’estava experimentant.

Des de Normandia fins a Nova York, passant per tots els Estats Units, l’obra vol ser una reflexió sobre la contemporaneïtat.

 

La “generació Nocilla” guanya el Premi Biblioteca Breu

L’escriptor gallec Agustín Fernández Mallo ha estat l’estendard d’un grup de joves escriptors identificats com la “generació Nocilla”. Nascut a La Corunya en 1967 i establert a Mallorca, Fernández Mallo és llicenciat en Ciències Físiques, especialista en Radiofísica Hospitalària, professió que va desenvolupar durant 20 anys.

En l’any 2000, va encunyar el terme “Poesia postpoética”, que investigava les connexions entre l’art i les ciències, la proposta de les quals va quedar reflectida en els poemaris ‘Yo siempre regreso a los pezones y al punto 7 del Tractatus’, ‘Creta Lateral Travelling’, ‘Joan Fontaine Odissea’, ‘Carne de píxel’, ‘Antibiótico’ i en el volum ‘Ya nadie se llamará como yo + Poesía reunida’ (1998-2012)”.

En la seva narrativa figuren les novel·les ‘Nocilla Dream’, ‘Nocilla Experience’, ‘Nocilla Lab’, ‘El hacedor (de Borges)’, ‘Remake’ i ‘Limbo’.

Finalista del Premio Anagrama d’Assaig 2009, amb ‘Postpoesía, hacia un nuevo paradigma’, Fernández Mallo s’ha declarat influït per la poesia clàssica japonesa i la universal de Sant Joan de la Creu, els seu estimats José Ángel Valente i Giorgio Manganelli, la metafísica de l’austríac Wittgenstein i, molt especialment, la publicitat i les pel·lícules americanes de sèrie B o la música electrònica dels anys 80.

05/02/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT