L'Obra Cultural Balear demana al Govern coordinació per fer front a la discriminació lingüística
Imatge d'arxiu d'una consulta. /EUROPA PRESS
19L’àmbit sanitari de les Balears s’ha vist afectat en aquesta darrera setmana per la discriminació lingüística, concretament en dos casos en què el personal sanitari s’ha negat a atendre els pacients en català, a Palma i a Campos. L’Oficina de Defensa dels Drets Lingüístics del Govern, posada en marxa el desembre de l’any passat, ha registrat enguany un total de 96 denúncies per discriminació lingüística, 58 de les quals, és a dir, un 40%, han afectat l’àmbit sanitari.
Tanmateix, molts expedients queden oberts i “no s’arriba a mesures concretes”, fet que denuncia l’Obra Cultural Balear (OCB): “Tot i que l’Oficina dels Drets Lingüístics tramita reclamacions i proposa solucions, el Govern no actua coordinat ni amb contundència. No existeix una política transversal del Govern respecte a la llengua”. Així mateix, des de l’OCB anuncien de la possibilitat de mobilitzacions per fer posar de manifest la seva discrepància amb aquesta situació i demanen a l’Executiu un pla de xoc i que s’organitzin i es coordinin per “posar-hi solució”.
La Conselleria de Salut confirma que aquesta setmana, malgrat que s’hagin notificat aquests dos casos de discriminació lingüística, no s’ha presentat cap reclamació al Servei d’Atenció a l’Usuari ni als centres de Salut. La Conselleria afirma que sempre se segueixen els protocols pertinents davant d’aquestes situacions i destaca que, enguany, de les més de 10 milions de consultes mèdiques realitzades, “només s’han interposat 58 reclamacions per discriminació lingüística”.
Per la seva part, la secretària autonòmica d’Universitat, Investigació i Política Lingüística, Agustina Vilaret, assegura que des de l’Oficina de Defensa de Drets Lingüístics es tramiten tots els expedients que arriben: “Proposem en tot moment solucions perquè es solucionin les deficiències detectades, un altre aspecte és que la llengua és transversal i, per tant, hauria de ser tractada igualment per tots”.
“Sí és veritat que, encara que fem la nostra feina i oferim suport a les persones afectades, hi ha un problema que ha de millorar, perquè que no t’entenguin en català a entitats públiques és una qüestió de vulneració de drets”, assegura Vilaret. “És impossible que no es defensin els drets d’una persona, especialment quan es tracta d’un sector tan vulnerable com la salut”, diu.
El jove jugador de Palma s'entrena i juga a Mèxic des de l'estiu