societat

Aina: la futura assistent de veu en català

Un departament de la Generalitat de Catalunya desenvolupa una eina que permeti als catalanoparlants dirigir-se a les màquines


Perquè un idioma sigui present a tots els àmbits de la vida, és important que es desenvolupi al món digital. El català hi és molt present, a Internet, però encara queden passes per fer. Un grup de desenvolupadors tecnològics ha començat a crear recursos de reconeixement de veu que no només entenen, sinó que també s’expressen en català.

“El reconeixement de la veu és el que marca la frontera entre la inclusió digital i l’exclusió digital. És a dir, les llengües que en queden fora són llengües que tenen un futur incert”, explica Màrius Serra, escriptor i periodista.

Un departament de la Generalitat de Catalunya desenvolupa una eina que permeti als catalanoparlants dirigir-se a les màquines. Primer, però, és necessari crear un gran arxiu de sons, de paraules i expressions, formals i informals, i de tot el domini lingüístic, una tasca en què hi col·labora IB3, amb el seu arxiu audiovisual.

“En el cas del català és necessari que hi hagi un impuls des del sector públic, doncs al tractar-se d’una llengua relativament petita i d’un mercat relativament petit, a les grans empreses no els hi surt a compte”, diu Marta Villegas, del Barcelona Super Computing Center.

Ja hi ha Alexa i ja hi ha Siri, però quin nom tendrà un futur assistent de veu en català? Màrius Serra diu que el nom d’Aina suposa retre un homenatge a la figura de la filòloga Aina Moll i, d’altra banda, Serra diu que el nom d’Aina és un nom “molt eufònic i gosaria fins i tot dir que és un nom molt simpàtic”.

I què en pensaria la mateixa Aina Moll d’aquesta eina? La professora de llengua catalana, Pilar Arnau, explica que Aina Moll va anar a un laboratori de fonètica i que es va entusiasmar. “Va impulsar la creació d’un mètode audiovisual que va tenir un gran èxit que és el digui-digui“. Arnau assegura que Aina Moll no era una persona de grans homenatges, però que està segura que la idea li faria molta il·lusió.

El nom de la futura assistent de veu en català serà Aina i retrà un homenatge a la filòloga Aina Moll  Els desenvolupadors asseguren que aquesta serà una feina llarga, però, com diria Aina Moll, “si ho hem de fer, millor fer-ho bé”.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Anna Ma. 25/01/2021

    I que s’ha de fer per integrarlo el movil o qualsevol altre aparell?

  2. Aina 25/01/2021

    Recordo que fa temps es deia que tots els assistents de veu se’ls posava noms femenins i era en clau de queixa. Aquí també li posarem un femení, tot i que tingui certa justificació, la majoria no en sabrà el motiu.

  3. Teresa Obradors Rius 26/01/2021

    Bona iniciativa!!!!

Cercador |


més contingut relacionat

“Vaig passar d’una carrera fulgurant a topar amb el sostre de vidre i veure com tot s’ensorrava en tenir fills”

Sandra, treballadora d’una gran empresa, mare de tres infants, ara amb ERTO voluntari, lamenta l'efecte negatiu que ha tingut ser...

L’altra pandèmia que ve: més d’ansiolítics i més d’antidepressius

Augmenta la demanda d'ansiolítics i antidepressius, però davallen les persones tractades

Avui es comença a vacunar al poliesportiu Germans Escalas

En el cas de Menorca obriran les portes per a la vacunació massiva la Sala Polivalent Canal Salat de Ciutadella i el Recinte Firal de Maó. A Eivissa, el punt...

Exhibicionisme i proposicions sexuals: les cambreres de pisos, contra la normalització de l’assetjament a la feina

Insten els hotels a canviar els protocols per prevenir casos. Per exemple, demanen poder dur el telèfon mòbil o tenir...