economia

Airbnb ofereix iots i velers com a apartaments turístics sense llicència

La plataforma els publicita com a Allotjaments Únics a ports de les Balears a un preu mitjà de 150 euros la nit

FOTO Airbnb


Es pot llogar un vaixell per navegar per les Illes i, evidentment, quedar-hi a dormir? Sí. Es diu xàrter nàutic. Et pot pegar un atac de peresa i al final no moure’t de port? També. Continua essent xàrter nàutic. Però… Es pot publicitar aquest mateix vaixell, no com a xàrter, sinó com a allotjament vacacional?… Els tècnics de la conselleria de Turisme analitzen, amb la documentació aportada per IB3 Notícies, si s’està cometent una infracció en aquest sentit als ports de les Balears.

I és que a la plataforma Airbnb hi surten embarcacions que s’anuncien com a apartaments per a passar-hi uns dies de vacances, sobretot iots i velers, encara que també hi ha catamarans. Són a l’apartat “Allotjaments únics”. La llei turística balear no els contempla com a plaça i, per tant, no tenen llicència per a dur a terme aquesta activitat.

S’ha de dir que encara són anuncis residuals si els comparam amb els d’apartaments, pisos o unifamiliars. Però ser-hi, hi són… Si fem una recerca ràpida pel web, trobam reclams com “Allotjament en vaixell amb berenar a Eivissa” o “Allotjament en un veler a Fornells“… Comentaris de clients destaquen les bondats d’aquests habitatges flotants, afirmant, com la usuària Valliviana, que són “una alternativa a un apartament molt original”.

El professor de Dret Mercantil i Contractació Turística de la Universitat de les Illes Balears (UIB), Joan Franch Fluxà, afirma que “aquest no és l’esperit de la normativa, més quan tenim un debat sobre limitació de places i l’obligació de comprar-les”.

“RELAXA’T ENTRE VAIXELLS AL CENTRE DE PALMA”

Uns dels anuncis al port de Palma resa: “Des d’octubre fins a abril, el vaixell funciona com a apartament per a 6 persones en la meravellosa ciutat de Palma, molt a prop del centre antic”. Si cliques a l’apartat “On em quedaré?“, el web explica que “Fora de la temporada d’estiu, el client pot gaudir vivint en ple centre de la ciutat, en el millor club nàutic de les Balears, amb pàrquing a pocs metres del veler”. I acaba l’anunci dient: “Relaxa’t entre vaixells dins el mateix centre de Palma“.

Els preus varien segons l’època, però ara es mouen entre els 120 i els 170 euros la nit, en vaixells amb capacitat per entre 6 i 8 persones, poc més d’un miler d’euros la setmana. Per exemple, a un grup de 6 amics els costaria uns 200 euros cadascú viure 6 dies atracat a port, molt més barat que un hotel o un apartament turístic. Si un dia volen fer una excursió per la mar, amb un patró, es paga apart. Una oferta atractiva, que es nota quan intentes reservar. Alguns dels propietaris tenen ple fins passat el Pont de la Constitució, al desembre.

LA RESPONSABILITAT, EN CAS DE SANCIÓ, ÉS DEL PROPIETARI

Airbnb ha afirmat a IB3 Notícies que no disposa de dades sobre lloguer de vaixells com a allotjaments turístics a ports de les Balears, però no ha negat que la plataforma publiciti aquesta classe d’ofertes. Sigui com sigui, el professor Joan Franch Fluxà recorda que “la responsabilitat, en cas de sanció, és de l’anunciant”.

La sentència del Tribunal Superior de Justícia de les Illes (TSJB) de 2020 va revocar la multa imposada pel Govern a la plataforma, perquè considerà que Airbnb no és un intermediari turístic, sinó un prestador de serveis de la societat de la informació. D’aquesta manera, només està obligada a retirar un anunci irregular si és avisada prèviament per l’administració. “El que fan aquestes plataformes és permetre als particulars anar incloent aquestes ofertes. No hem d’oblidar que l’anunci és d’un senyor “X” en relació a un vaixell que ell té al Club Nàutic de Palma, d’Eivissa o d’allà on sigui”.

En una entrevista a l’Informatiu Matí d’IB3 Ràdio, el president de l’Associació Hotelera de Palma, Javier Vich, ha demanat que aquesta oferta es reguli perquè “és l’única manera de garantir que el servei es dona dins els paràmetres de seguretat i qualitat adequats”.

 

 

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

  1. Jaime 13/01/2022

    Podrian dejar a la gente que haga lo que quiera… Vaya comunismo absoluto el que vivimos. El que tenga algo y quiera alquilar que lo alquile. No entiendo la necesidad de robar más a los que quieren explotar sus bienes. En el caso de los barcos me parece una magnífica idea ya que son súper caros en España y tienen mil leyes estúpidas y caras. Me parece una manera de que puedan pagarse en unos meses el coste de elaborar embarcación. Y lo mismo pienso de la vivienda turística. entiendo que no entren inversores pero los particulares tendría que hacer lo que quieran con sus casas o segundas residencias sin que el gobern se quiera llenar los bolsillos o de licencia a sus favoritos.

Cercador |

recerca
cargando

més contingut relacionat

Balears vol liderar amb la nova llei turística un canvi de model responsable en matèria laboral i mediambiental

La futura llei suposarà una inversió de 55 milions d'euros procedents dels Fons Europeus. El Govern ha presentat la nova...

Unió Kellys Balears aplaudeix la nova llei turística per l’obligatorietat d’instal·lar llits elevables als hotels

El col·lectiu assenyala que les malalties professionals relacionades amb l'esquena i els genolls són freqüents en el col·lectiu, a causa...

Multa de 24.000 euros a Ryanair per cobrar l’equipatge de cabina

La Direcció General de Consum de Balears ha multat l'aerolínia amb aquesta sanció després de considerar el cobrament de l'equipatge...

Eivissa s’enfoca a atreure més turisme espanyol a la fira Fitur

Es potenciarà l'illa com a destinació esportiva