ECONOMIA

Així és el conveni que protegeix les treballadores domèstiques i els dona dret a l’atur

Els ajustaments legislatius ja estan en procés i afectaran prop de 380.000 persones a Espanya; la majoria, dones


La ratificació del conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) que amplia els drets de les empleades de la llar, garanteix que gaudeixin de les mateixes condicions de feina que la resta de treballadors. Ara, aquestes treballadores estan emmarcades en un règim específic de la Seguretat Social i no tenen dret a l’atur, fet que el Tribunal de Justícia de la Unió Europea va dictaminar recentment discriminatori.

Per aquest motiu, Espanya haurà de garantir, amb aquest conveni que, a banda del dret a la desocupació, també s’informi aquestes treballadores sobre les condicions de feina de forma adequada, veraç i comprensible, prioritzant el contracte escrit. El conveni regula, a la vegada, els descansos i les vacances del col·lectiu, les condicions de repatriació de les treballadores de la llar migrants quan se’ls acaba el contracte, i se’ls assegura la llibertat per assolir acords amb l’ocupador sobre la seva residència a la llar de feina i la conservació dels documents de viatge i identitat. Quant a la remuneració, s’estipula la percepció del salari com a mínim una vegada al mes, limitant la remuneració en espècie.

Els ajustaments legislatius que exigeix ​​la norma internacional, després de la ratificació, ja estan en procés i afectaran, segons les dades de maig del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, 378.178 persones a Espanya; la majoria, dones.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |