política

Així es fa el repartiment de diputats i senadors a Espanya

Madrid, Barcelona i València són les províncies que més diputats tenen en joc

Aix%C3%AD+es+fa+el+repartiment+de+diputats+i+senadors+a+Espanya

Les urnes elegeixen aquest diumenge 350 diputats en les 52 circumscripcions electorals repartides a tot l’Estat. A les Balears, d’aquests 350, n’hi corresponen 8. Tots ells seran elegits aplicant la llei D’Hont com a sistema de distribució proporcional dels escons.

En les paperetes de les Illes, no s’hi veuran reflectits els noms dels candidats a la presidència del Govern, sinó els dels representants de les seves formacions. Es tracta del que es coneix com a sufragi indirecte. Els votants elegeixen els parlamentaris, i seran els parlamentaris els qui després triaran el president del Govern.

El mapa de diputats de cada circumscripció va en relació amb la proporció de població de cada indret. Madrid, Barcelona i València són les províncies que més diputats tenen en joc. Però, si el còmptut es fa per comunitats autònomes, Andalusia és amb diferència la comunitat que més diputats aporta, en total 61 dels 350.

Però diumenge no només hi ha eleccions al Congrés. El Senat renovarà 208 dels 266 senadors. Ho fa amb un sistema electoral completament diferent. La primera gran diferència respecte del Congrés és el mètode d’elecció. Al Senat no s’elegeixen partits sinó persones, encara que una vegada que començarà la legislatura, els senadors es distribuiran en grups parlamentaris segons el partit amb el qual es presentin.

Corresponen 4 senadors a cada província peninsular i dos a cada ciutat autònoma. Als arxipèlags la distribució és diferent. Tres senadors per a les illes majors i un a les illes menors o agrupacions. Per aquest motiu de Mallorca en sortiran 3, de Menorca 1 i d’Eivissa i Formentera, un altre.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

Catalina Cladera defensa la tasca de l’IMAS i demana prudència

El grup del PP i Vox volen que la presidenta del Consell de Mallorca doni explicacions en un ple extraordinari

Primera reunió del comitè autonòmic de Ciutadans a les Balears amb Mesquida al capdavant

Patrícia Guasp ocupa el càrrec de secretària d'Acció Institucional que havia quedat desert amb la marxa d'Olga Ballester

El PP, Ciutadans i El Pi demanen una comissió d’investigació per la gestió de l’IMAS

Reclamen que es depurin responsabilitats polítiques per la presumpta xarxa d'explotació sexual de menors tutelats