política

Així es fa el repartiment de diputats i senadors a Espanya

Madrid, Barcelona i València són les províncies que més diputats tenen en joc

Aix%C3%AD+es+fa+el+repartiment+de+diputats+i+senadors+a+Espanya

Les urnes elegeixen aquest diumenge 350 diputats en les 52 circumscripcions electorals repartides a tot l’Estat. A les Balears, d’aquests 350, n’hi corresponen 8. Tots ells seran elegits aplicant la llei D’Hont com a sistema de distribució proporcional dels escons.

En les paperetes de les Illes, no s’hi veuran reflectits els noms dels candidats a la presidència del Govern, sinó els dels representants de les seves formacions. Es tracta del que es coneix com a sufragi indirecte. Els votants elegeixen els parlamentaris, i seran els parlamentaris els qui després triaran el president del Govern.

El mapa de diputats de cada circumscripció va en relació amb la proporció de població de cada indret. Madrid, Barcelona i València són les províncies que més diputats tenen en joc. Però, si el còmptut es fa per comunitats autònomes, Andalusia és amb diferència la comunitat que més diputats aporta, en total 61 dels 350.

Però diumenge no només hi ha eleccions al Congrés. El Senat renovarà 208 dels 266 senadors. Ho fa amb un sistema electoral completament diferent. La primera gran diferència respecte del Congrés és el mètode d’elecció. Al Senat no s’elegeixen partits sinó persones, encara que una vegada que començarà la legislatura, els senadors es distribuiran en grups parlamentaris segons el partit amb el qual es presentin.

Corresponen 4 senadors a cada província peninsular i dos a cada ciutat autònoma. Als arxipèlags la distribució és diferent. Tres senadors per a les illes majors i un a les illes menors o agrupacions. Per aquest motiu de Mallorca en sortiran 3, de Menorca 1 i d’Eivissa i Formentera, un altre.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris


més contingut relacionat

El Parlament debat dimarts les esmenes a la totalitat dels Pressuposts 2020

Els comptes quedaran dictaminats el 12 de desembre i es votaran entre el 17 i el 19 del mateix mes

El PP registra una esmena a la totalitat als pressupostos del Govern

Biel Company quantifica en 360 milions d'euros el forat dels pressupostos elaborats pel Govern

El Govern espera que el nou executiu es conformi aviat per reprendre les reivindicacions

El Govern de les Balears reclamarà els convenis de carreteres i depuradores, i els 77 milions d'e l'IVA

El Govern reclamarà a l’Estat les competències de Costes

El conseller de Medi Ambient afirma que ho marca l'Estatut d'Autonomia