meteorologia

Així es veu neu de la serra de Tramuntana des de l’espai, a 800 km de la Terra

La càmera multi-espectral del Sentinel-2 ha captat la darrera nevada al Puig Major i les muntanyes que l'envolten

Aix%C3%AD+es+veu+neu+de+la+serra+de+Tramuntana+des+de+l%27espai%2C+a+800+km+de+la+Terra

La nevada del cap de setmana perdura a les muntanyes més altes de la Serra, entorn del Puig Major i el de Massanella. Degut al seu gruix i extensió resulta visible des de l’espai a través dels satèl·lits.

És el cas del satèl·lit Sentinel-2, que orbita a 800 km de la superfície. Va equipat amb una càmera multi-espectral d’alta resolució amb 13 bandes diferents i amb la qual és posible observar la Terra des d’una perspectiva diferent. Ahir captà una imatge de Mallorca que, un cop ampliada, permet apreciar la cobertura de neu present a partir dels 1000 metres aproximadament. El Puig Major i les muntanyes que l’envolten (Penyal des Migdia, Morro d’en Pelut i Serra de na Rius) són les més visibles, mentre que no s’observen amb la mateixa nitidesa el Puig de Massanella i els seus contraforts (Puig d’en Galileu, Puig de ses Bassetes i la Serra des Teixos). Aquests darrers, tot i conservar una capa de neu, queden mig tapats pels niguls.

Els satèl·lits actuals permeten realitzar diferents operacions amb les seves bandes, el resultat de les quals es coneix com a índex espectral. Així és possible analitzar diferents aspectes com ara la vegetació, els recursos hídrics, el foc i també, la neu. És el cas de l’Índex Diferencial Normalitzat de la Neu (NDSI), que fa servir les bandes de l’infraroig verd i d’ona curta (SWIR) per mostrar la coberta de neu superficial. Un cop aplicat, permet destriar la neu, que apareix de color blavós, dels niguls, que conserven el color blanc. D’aquesta manera és possible observar clapes de neu que no eren reconeixibles a altres muntanyes on encara resisteix. És el cas de la Serra de Son Torrella i petites traces al Puig des Tossals Verds. A escala global aquesta eina permet els científics traçar mapes de cobertura de gel i neu, fer el seguiment del retrocés del gel a les glaceres alpines així com el seguiment estacional de la capa de neu als massissos muntanyosos.

La cobertura de neu a la primavera no sol ser duradora a les muntanyes de la Serra de Tramuntana a causa de la insolació i l’escassa durada de les entrades fredes en comparació a l’hivern. Però hi ha episodis en què si la precipitació és abundant la neu perdura dies com és el cas d’enguay. Altres nevades importants en un mes de març caigudes en época recent són les del 10 de març de 2010 i el 13 de març de 2013.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les gelades de primavera que han fet més mal al camp mallorquí

Les gelades fora de temps són un fet temut a la pagesia: "Gelades d’abril i maig, sa misèria mos duran"

Cap de setmana de niguls i terra roja

Aquesta setmana el comportament atmosfèric és típic de primavera, amb canvis constants de situació

Les platges de les Illes s’omplen de grumers i algunes Caravel·les Portugueses

L’increment de la presència d'aquests exemplars els darrers anys té un rerefons antròpic, és a dir, humà

Caiguda en picat de les temperatures per un front polar

Les màximes han baixat almenys 8 graus en menys de 24 hores. Aquesta nit hi haurà gelades a la serra de Tramuntana, amb mínimes negatives