X

Ajudes per sembrar 700 hectàrees de nou ametllerar l’any, però només de les varietats més resistents a la xilel·la

Agricultura ampliarà de 18 a 59 la llista de varietats d'ametller que no es poden sembrar perquè són molt vulnerables a la xilel·la

01/04/2021

Ajudes per sembrar 700 hectàrees de nou ametllerar l’any, però només de les varietats més resistents a la xilel·la

Agricultura ampliarà de 18 a 59 la llista de varietats d’ametler que no es poden sembrar perquè són molt vulnerables a la xilel·la. El govern vol recuperar aquest cultiu i promou la sembra de 700 hectàrees noves anuals els pròxims anys, però de les varietats de l’arbre que són més resistents al bacteri.

Després d’anys d’investigacions en el viver experimental de la conselleria i sobre el terreny, els investigadors no han trobat ametlers inmunes a la xil·lela però si que han determinat les varietats més sensibles i les condicions òptimes de cultiu. Saben que els arbres infectats joves i regats poden continuar produint de manera eficient durant anys.  En canvi, en arbres malals vells i que passen sed la malaltia fa matx i aviat són morts.  Per tant, els experts indiquen que el futur de l’ametler a les illes passa per cicles de cultiu més curts.

La conselleria vol incrementar un 25% el cultiu de l’ametler a les illes. Es tracta d’aprofitar els fons europeusNext Generation” per promoure la sembre de 700 hectàrees noves anuals els pròxims anys amb ajudes  tant per arrabassar i tornar a plantar arbre jove com per llevar els arbres morts.

Les noves hectàrees només es podran sembrar amb les varietats que s’ha determinat que són més resistents, per exemple la ‘Cabana‘, la ‘Verd‘, La ‘Mare de Déu‘, la ‘Marta‘, la ‘Tarraco‘, la ‘GF-677′ o la ‘Marinada‘. Passarà de 18 a 59 la llista d’ametlers prohibits,  publicats al web de Xylella Fastydiosa perquè són més vulnerables al bacteri. A la ‘Vivot‘, la ‘Mollar‘ o la ‘Marcona‘, s’hi afegeixen la ‘Pons‘, la ‘Primerenca‘ o la ‘Antonieta‘.

01/04/2021

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT