X

Alerta cultural: per què les butaques dels teatres no s’omplen?

El sector no recupera les dades d'ocupació d'abans de la pandèmia i reporta una caiguda de més d'un 30 %

30/05/2022

Alerta cultural: per què les butaques dels teatres no s’omplen?

14

Avui ens demanam per què les butaques dels teatres no s’omplen? Ja fa alguns mesos que les sales de molts espais escènics de les Balears acusen una davallada d’espectadors.

Preocupació en el sector teatral per la caiguda d’espectadors a les sales des dels primers mesos d’enguany, que no recuperen les dades d’ocupació d’abans de la pandèmia. L’Associació d’Empreses Balears d’Arts Escèniques, Illescena, quantifica la davallada de públic en més d’un 30 %, en comparació a la temporada prepandèmica (2018-2019).

A través de la Xarxa de Teatres Alternatius de l’Estat espanyol, a la qual Balears pertany, han recollit en dades aquesta tendència que també es percep en altres indrets com Catalunya, el País Valencià i Euskadi.

Segons Pepa Ramón, membre de I’Associació d’Empreses Balears d’Arts Escèniques, Illescena, la pandèmia és una primera causa. Ara bé, assegura que “la sensació de crisi també afecta, l’augment dels preus de la benzina i les energies”. Recorda que “sempre que es parla de guerra a la televisió, baixen els espectadors a les sales de teatre”.

Recordem que les circumstàncies han estat diferents; no debades, la regulació de les restriccions en les sales de teatre, han estat competència autonòmica.

A Menorca, el Teatre Principal de Maó també ha notat una davallada d’espectadors. Descens que la direcció quantifica en gairebé 2.400 menys respecte del 2019, això suposa un descens de públic del 28 %. La directora, Àngela Vallès, admet que “ara per ara és molt complex saber exactament a què respon la tendència. Encara ens manca perspectiva”, però n’apunta algunes causes com “La relaxació de mesures durant la tercera onada, que a Menorca va ser forta i que va fer que el públic agafàs por i contràriament del que esperàvem, l’afluència d’espectadors, va minvar”.

Una situació descendent que contrasta amb alguns espais escènics, com el teatre Principal de Palma, on segons el director Josep Ramon Cerdà, estan recuperant públic d’ençà del confinament i de les primeres etapes amb restriccions en les cabudes. Per tant, “en nombres absoluts, el Principal atreu més espectadors amb relació als anys prepandèmics. “Ara mateix estam en més d’un cinquanta per cent de mitjana d’ocupació, amb dades que s’aproximen a les d’abans de la pandèmia. A tot plegat, hi contribueix la programació dels espectacles a la Sala Gran, amb molta més cabuda”. Segons el director, una altra de les claus és “mantenir-se ben atents als gustos i a les demandes del públic. L’errada és allunyar-se’n”.

Josep Ramon Cerdà també explica que “miram de fugir de programacions que comporten l’experimentació excessiva i generar públic nou amb programació ben variada pel gran ventall de sensibilitats i crear hàbits nous d’anar al teatre”.

Una relaxació de mesures que aleshores, amb un fort component psicològic, va jugar en contra de l’assistència als teatres, que encara continua perdent espectadors.

Toc d’atenció, per tant, de les sales balears, que insten a fer una reflexió general perquè el problema no es converteixi en estructural. Segons l’actor i dramaturg Toni Gomila, “la necessitat de la gent d’estar a l’aire lliure explica, en part, el descens d’espectadors”. I també el canvi d’hàbits de consum teatral, segons explica el també director de Produccions de Ferro, “el tancament i les restriccions ens han fet perdre l’hàbit de consultar les programacions”. Gomila confia que “a partir de la tardor tornem a recuperar el costum d’anar al teatre, tot torni  a la normalitat i es recuperin els caps de cartell”.

De moment, I’Associació d’Empreses balears d’Arts Escèniques no ha posat en marxa cap campanya per animar la gent a tornar a omplir les platees. Ara bé, no descarten accions de propaganda per a la tardor, coincidint amb la temporada alta del teatre.

30/05/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT