X

Alerta de gelades, que no són provocades per cap fred polar. Per què?

Miquel Salamanca explica que els períodes anticiclònics, com el que vivim aquests dies, estanquen l’aire i permeten les condicions atmosfèriques favorables

15/02/2019

Alerta de gelades, que no són provocades per cap fred polar. Per què?

13

Avui divendres, per tercera nit consecutiva, s’han produït gelades intenses a bona part del territori, en especial a Mallorca. No són conseqüència de cap entrada d’aire polar sinó d’un fred autòcton, degut a unes condicions meteorològiques particulars. A les nits, la terra perd calor per radiació, fet que s’accentua fins a gelar a l’hivern si l’entorn és l’adequat. Els períodes anticiclònics, com el que vivim aquests dies, estanquen l’aire i permeten les condicions atmosfèriques favorables.

 

Cel clar, sense niguls

Els niguls retenen part de la radiació emesa per la Terra i la reemeten de nou cap a la superfície. Redueixen en gran mesura la pèrdua de calor per radiació i per aquest motiu els vespres de cel estirat la temperatura sol ser més baixa que amb el cel tapat.

 

Nits d’hivern llargues

De l’equinocci de tardor al de primavera hi ha més hores de fosca que de sol. Pel solstici d’hivern la nit a Balears dura gairebé 15 hores. Com més dura la nit, més gran serà la pèrdua de radiació i més probable la gelada. Als mesos de gener i febrer, quan més probables són les gelades, les nits encara són llargues i el refredament major que a la tardor o primavera.

 

Absència de vent

El vent és un element que mescla l’aire. Al fer-ho, el refredament nocturn de les zones interiors i valls no és tan eficient perquè barreja l’aire d’altres zones més càlides. Amb el vent en calma la pèrdua de calor per radiació és més efectiva.

 

Humitat baixa

El vapor d’aigua és un gas d’efecte hivernacle molt eficaç, que absorbeix i, posteriorment, reemet la radiació d’ona llarga emesa per la Terra. Si l’humitat atmosfèrica és alta, el refredament nocturn és menor. Per contra, l’aire sec permet que la radiació escapi cap a l’espai i afavoreix la gelada. Un bon indicador de la humitat de l’aire és la bona visibilitat que tenim aquests dies i l’escassa presència de boires.

 

Superfície terrestre

No totes les superfícies es refreden per igual. La roca nua i, en general, els terrenys lliures de vegetació i construccions es refreden més aviat i més intensament que les superfícies arbrades.

 

Orografia

L’aire fred és més dens que l’aire càlid. Per aquest motiu té tendència a acumular-se a valls, fondalades i llocs baixos en general. Les gelades, en condicions anticiclòniques, tenen tendència a ser més intenses a les valls que als cims de muntanya com passa aquests dies. Un exemple clàssic és Son Torrella, a Escorca, una vall tancada per les muntanyes més elevades de la Serra de Tramuntana on aquests dies s’ha arribat a -4,7ºC mentre que als cims, l’estació de la Serra d’Alfàbia la temperatura mínima era positiva: 3ºC.

 

Proximitat a la mar

A les nits d’hivern la temperatura de l’aigua de la Mediterrània sol ser més alta que la de l’aire. La seva influència es nota a les localitats situades a la vorera de la mar, que tenen una temperatura mínima més elevada. A part d’aquest efecte anomenat «termorregulador», la humitat en general és més elevada a la costa que a l’interior, un motiu més que frena la caiguda de les mínimes. A les Illes que tenen una influència marina més clara, com Formentera o Menorca, les gelades no són tan freqüents com les zones interiors d’Eivissa i Mallorca.

 

A banda de les condicions òptimes per a gelar, l’anticicló permet, aquests dies, contrastos molt acusats de temperatura entre el dia i la nit. Un fenomen conegut com a oscil·lació o amplitud tèrmica i que a llocs d’interior supera els 15ºC en aquesta època. Pot arribar, en casos extrems, a diferències entorn de 20ºC. Les mateixes condicions de cel clar i vent en calma que permeten el refredament nocturn també fan possible que la temperatura sigui suau de dia. Un fet particularment notable en aquesta època de l’any i que es redueix a la costa en general ja que la mar, més càlida que l’aire, atenua la temperatura de dia i de nit.

15/02/2019

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT