X

Alerten del possible col·lapse dels corrents de l’Atlàntic Nord que modificaria radicalment la temperatura a Europa

L'estudi dut a terme per la Universitat d'Utrecht constata, però, que el desgel i, per tant, l'aigua dolça que entra a la mar ja ha alentit el corrent

16/02/2024

Alerten del possible col·lapse dels corrents de l’Atlàntic Nord que modificaria radicalment la temperatura a Europa

95

Un estudi recent de la Universitat d’Utrecht, als Països Baixos, alerta del col·lapse dels corrents marins de l’Atlàntic Nord. Aquests corrents regulen el clima i, si s’aturen, les temperatures al nord d’Europa baixaran de manera radical. El canvi climàtic pot tenir impacte en els corrents oceànics, principalment en el corrent del Golf, segons aquest estudi.

És l’argument de la pel·lícula ‘El dia de demà’, que enguany fa 20 anys. Ara, un estudi científic molt més profund i complex que els anteriors alerta del perill real del col·lapse del corrent de l’Atlàntic Nord. Conegut com a AMOC, funciona com una cinta transportadora marina; empeny al nord aigua superficial calenta, i cap al sud, aigua profunda freda, i tempera el planeta.

L’estudi de la Universitat d’Utrecht constata, però, que el desgel i, per tant, l’aigua dolça que entra a la mar, ja ha alentit el corrent. Alguns experts xifren en un 95% la possibilitat de col·lapse aquest segle, i el 2057, l’any més probable. Les Balears no serien de les àrees més perjudicades, però la sacsejada a tot el món ens afectaria igual, diuen els científics.

Així mateix, tal com explica la circulació termohalina el meteoròleg i home del temps d’IB3 Televisió Dani Capó, les conseqüències per al continent europeu anirien des d’un refredament climàtic a una reducció de les pluges.

Com afectaria concretament les Illes?

A partir de l’estudi publicat a la revista ‘Science Advances’, el professor de Física de la Terra de la UIB i director del Laboratori Interdisciplinari sobre Canvi Climàtic, Damià Gomis, la frenada dels corrents atlàntics a les Illes Balears afectaria de manera molt diferent de com ho faria a l’Europa septentrional. De fet, mentre que a Escandinàvia als hiverns la temperatura disminuiria fins a un 30ºC, i uns 10ºC a l’estiu, a la Mediterrània la disminució seria de 3-4ºC a l’hivern i de 1-2ºC, a l’estiu. Pel que fa a les pluges, el col·lapse de l’AMOC comportaria canvis importants en els seus patrons, uns canvis que a Europa es traduirien en una disminució de l’ordre del 10% a l’hivern i del 30% a l’estiu, segons Gomis.

16/02/2024

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT