X

Alerten d’una mortalitat massiva de la nacra més gran de la Mediterrània

El gran mol·lusc es troba en perill crític per l'acció d'un paràsit

13/07/2018

Alerten d’una mortalitat massiva de la nacra més gran de la Mediterrània

Un exemplar de gran nacra 'pinna nobilis'.

43

La Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa (UICN) ha advertit avui divendres de la “situació d’emergència” en la qual es troba la gran nacra, el mol·lusc bivalve més gran de la Mediterrània, per la “mortalitat massiva” que està causant un paràsit.

Segons María del Mar Otero, experta marina del Centre de Cooperació del Mediterrani de la UICN, amb seu a Màlaga, si es confirmen les observacions de mortalitats massives recents en altres poblacions de nacres al sud de Tunísia i nord de Turquia, això “apuntaria al gran poder de propagació del paràsit”.

Els primers indicis de mortalitat massiva d’aquesta espècie, ‘pinna nobilis’, van ser detectats en el sud-est de la península Ibèrica i les Illes Balears a finals de 2016 i es van estendre a altres zones del litoral. Actualment, aquesta “mortalitat massiva” ha afectat a totes les poblacions del litoral espanyol i a diversos punts de França i Itàlia.

La gran nacra, endèmica del Mediterrani, és el mol·lusc bivalve més gran d’aquest mar i es troba des de fa anys inclosa com a espècie d’interès comunitari que requereix una protecció estricta per la directiva europea Hàbitats.

Experts del Laboratori de Recerques Marines i Aqüicultura del Govern van confirmar que aquesta mortalitat massiva està causada per un nou paràsit del gènere ‘haplosporidium’ que s’allotja a l’aparell digestiu de la nacra i contribueix al seu debilitament fins a la seva mort per inanició. Encara no és clar com el paràsit es transmet i afecta a poblacions de nacres tan distants, però els seus efectes són “indubtables”, segons els experts.

Arran d’aquesta “alarmant” situació, l’any passat l’espècie va ser classificada a Espanya com “en perill crític” i des de llavors s’ha implementat un programa de rescat que ha aconseguit salvar alguns exemplars en aquaris.

Les poblacions en llacunes marines han estat les menys afectades fins al moment, per la qual cosa poden ser l'”esperança” per repoblar algunes zones juntament amb exemplars en aquaris. “No sabem realment quina és l’extensió d’aquest problema al Mediterrani”, ha assenyalat Otero, qui ha apostat per avançar-se a l’arribada del paràsit per tractar de salvar l’espècie.

En el mateix sentit s’ha pronunciat Maite Vázquez, de l’Institut Espanyol d’Oceanografia, qui ha indicat que, una vegada que les poblacions es veuen infectades, la probabilitat de supervivència de les nacres és “gairebé nul·la”.

Es creu a més que l’augment de les temperatures té incidència en l’afecció de les nacres, per la qual cosa és previsible l’expansió de les zones afectades aquest estiu.

La UICN impulsa accions que ajudin a avaluar la situació al Mediterrani i a establir mesures urgents, entre elles missions de monitoritzar a la franja costanera, programes de recollida a aquaris i cria en captivitat i la identificació de focus d’alta densitat de ‘pinna nobilis’ com a àrees prioritàries per adoptar aquestes mesures.

13/07/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT