X

Allau de baixes covid i problemes per trobar professionals de substitució a gairebé tots els sectors

Més d'un centenar d'agents de la Policia Nacional han estat de baixa els darrers 20 dies, el curs ha començat amb 300 professors menys i les residències no poden cobrir totes les baixes

11/01/2022

Allau de baixes covid i problemes per trobar professionals de substitució a gairebé tots els sectors

Imatge d'arxiu.

Allau de baixes covid i problemes per trobar professionals de substitució a gairebé tots els sectors: a la restauració, les escoles, les residències… Les baixes laborals per COVID han obligat a tancar oficines i establiments. És el cas d’un restaurant de Palma, que es va veure obligat a tancar perquè de vuit cuiners, set estaven malalts. És un exemple del que passa en aquests moments a distints establiments de les Illes.

Les gestories estan desbordades, amb papers fins i tot per terra. Encara no han rebut la notificació de baixa de treballadors que es varen contagiar el desembre. Es queixen que fan feina a cegues perquè l’Administració els comunica les baixes cada cop amb més retard. El president del Col·legi de Gestors de Balears, Miquel Àngel Garcia, diu que hi ha empreses amb treballadors que es varen donar de baixa al desembre i que ja han tornat a la feina. Però l’empresa encara no té cap documentació. Aquests retards també afecten al càlcul de les nòmines que canvien quan l’empleat ha estat confinat. El treballador cobra el 100% de la seva base reguladora el primer dia de la baixa i els següents només percep el 75%.

El problema de les baixes per covid i la manca de personal es trasllada també a les escoles, amb una arrencada de curs després de Nadal, amb 300 professors i docents de baixa, i, inclús, a les plantilles dels cossos i forces de seguretat de l’Estat.

Durant els darrers 20 dies, més d’un centenar d’agents de la Policia Nacional han estat de baixa. Una xifra que ha dificultat molt les funcions del cos durant les festes de Nadal. A l’actualitat, n’hi ha una cinquantena de baixa, i la situació sembla que es restableix. El mateix passa a la benemèrita, on, segons diu l’Associació Unificada de la Guàrdia Civil, la taxa de positivitat és similar a la de la resta de la població, però repercuteix en una plantilla curta des de fa anys.

Problemes de personal també a les residencies. L’IMAS també assegura que cada vegada és més complicat trobar professionals per cubrir les baixes. De fet, avui s’ha registrat un nou brot a una residència de Mallorca: a Cas Carbonell, a Marratxí, amb 16 usuaris i 8 treballadors positus. Ja són 23 els centres de les Illes on s’han diagnosticat contagis amb un total de 168 usuaris i 209 treballadors afectats.

A Eivissa, per exemple, un 40% de les empreses tenen baixes per covid entre els seus empleats. Això ha obligat a refer horaris i retallar vacances i alguns negocis han reduït les hores d’atenció al públic. Algunes empreses, sobretot les més petites, han hagut de tancar. Una situació que també afecta els autònoms. Els sectors més afectats són el comerç i la restauració. A la construcció, un 30% han tengut casos de covid entre els seus treballadros aquest Nadal, tot i que moltes han tancat durant les festes per problemes de subministrament. Les baixes causen retards en les obres. L’avantatge de la construcció és que els treballadors fan feina a l’aire lliure i és més difícil contagiar-se.

Gairebé 4.000 persones més contagiades

Salut ha notificat avui 3.983 persones més contagiades de COVID-19 a les Illes Balears. S’han fet més de 4.600 proves PCR i d’antígens que han donat positiu, el que suposa un 36% de totes les realitzades. Ara mateix passen la malaltia a Balears, quasi 28.810 persones. Són 1.200 més que ahir. Avui dos morts més se sumen a un total de 1.076 morts acumulats de que va començar la pandèmia.

La meitat de la població balear s’haurà contagiat en les pròximes setmanes

L’Organització Mundial de la Salut calcula que, en les pròximes setmanes, la meitat de la població europea es contagiarà de COVID-19 per la variant òmicron. En aquest mateix sentit s’ha manifestat el cap de Virologia de Son Espases, Jordi Reina, al progama ‘Els Dematins’ d’IB3 Televisió. Reina ha dit que, amb aquesta explosió de casos que s’està registrant a les Balears, en les pròximes setmanes, calcula que la meitat dels illencs s’hauran contagiat. Diu que, ara mateix, gairebé el 50% de les PCRs que s’analitzen al laboratori de Son Espases donen positiu, una taxa que no havien vist mai fins ara.

11/01/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT