Quant a la responsabilitat de la verificació de la seguretat i dels protocols, Andrés Cortabitarte ha dit que no era seva sinó de l'UTE Thales i Dimetrionic
L’exdirector de Seguretat d’Adif, Andrés Cortabitarte, ha negat aquest dijous tenir cap responsabilitat en l’accident l’any 2013 del tren Alvia en la línia 082, que va descarrilar quan entrava a Santiago, i ha dit que va ser del maquinista Francisco José Garzón Amo. Quant a la responsabilitat de la verificació de la seguretat i dels protocols, Cortabitarte ha dit que no era seva sinó de l’UTE Thales i Dimetrionic. L’exdirector ha manifestat que ells no poden “avaluar l’avaluador” i que el certificat que ell com a director va emetre no aprofundia en l’avaluació de riscos, perquè no en tenia les competències. L’excap també ha dit que l’autorització definitiva per a la posada en servei és del Ministeri de Foment.
Durant les gairebé tres hores de l’interrogatori, en el que ha contestat únicament a les preguntes del seu propi advocat i del Ministeri Fiscal, l’exdirectiu de l’administrador ferroviari ha assegurat durant el judici que la línia per la qual circulava l’Àlvia era “segura” per la qual cosa, l’accident no hagués succeït si Francisco José Garzón, el conductor del comboi, hagués frenat a temps.
“La causa de l’accident és l’incompliment del maquinista”, ha resumit Cortabitarte, que creu que el detonant del descarrilament a la corba d’A Grandeira va ser la conversa telefònica de “cent segons” que Garzón va mantenir amb l’interventor de a bord, ja que va ser el que el va desorientar i perdre la consciència del punt quilomètric en què es trobava i on havia de reduir la velocitat.
El disseny i senyalització de la corba en la qual va perdre el control complia, ha defensat Cortabitarte, amb la normativa vigent i era una infraestructura concebuda perquè un tren hi pogués passar amb una velocitat d’entre 80 i 160 quilòmetres per hora. Però “el que ningú pot preveure és que un tren pugui passar a més de 160 quilòmetres per hora. Aquest és un altre risc”, ha relatat a la sala.
L’excàrrec d’Adif també ha posat l’accent en el fet que el maquinista frenàs amb un marge que només li va permetre minorar la marxa fins als 179 quilòmetres per hora, que no va ser suficient per evitar l’impacte, tot i que si ho hagués fet “quatre segons abans”, no hauria succeït res.
El socialista torna a Menorca per centrar-se també, segons diu, en la seva tasca d'oposició al govern insular