El seu temps


Anticicló d’octubre

La tardor a Balears és temps de pluja, sovint acompanyada de tempesta i en ocasions, torrencial. És època de canvis, fins i tot abruptes, i d’alternances entre dies càlids, que recorden l’estiu, i dies freds que avancen les condicions d’hivern.
Pot ser per aquest motiu sorprenen els períodes de temps assolellat, tranquil i sense pluja com el que hem tengut aquests dies, i que sembla que vol allargar-se tota la setmana. No són estranys a la tardor aquests “estiuets” de condicions gairebé plàcides; de fet, podríem associar l’actual al conegut com “estiuet de San Miquel”, però entre un estiuet d’uns dies d’ambient suau i un període llarg de temps impropi per l’època hi ha diferències.
El responsable d’aquesta calma és un anticicló. De fet es tracta d’una immensa àrea d’altes pressions que ocupa part de l’Atlàntic, s’estén cap a la Mediterrània, i en vista a mitjan setmana també s’allargarà cap a l’Europa occidental. Es tracta d’una situació denominada “de bloqueig”, que interfereix en la circulació general de l’atmosfera impedint l’arribada de baixes pressions a les nostres latituds. En definitiva, evita el dinamisme característic de la tardor, i sobretot, les plogudes i el temps fresc.
Els anticiclons afavoreixen l’estancament de l’aire i no els moviments en vertical, típics de les borrasques i indispensables per a plogudes d’entitat. Per norma, solen ser més extensos i de moviment més lent que les borrasques, però en casos de bloqueig, tenen un grau de permanència encara més alt i queden pràcticament estancats en una mateixa àrea durant setmanes. Aquesta situació no és nova, existeixen precedents recents, com en la tardor-hivern de 2015-2016 en què el bloqueig s’allargà mesos. No és possible preveure com serà la tardor en base a una situació de bloqueig, però sí que podem avançar les característiques que dominaran aquesta setmana i part de la que ve.
Les Balears fins ara no havien quedat completament immerses dins aquesta àrea anticiclònica. Així hem evitat les condicions estivals viscudes a gran part del territori peninsular, amb termòmetres disparats per sobre dels 30ºC i amb absència total de pluges. Però a partir de mitjan setmana l’anticicló bascula de manera que ens abraçarà de ple al manco uns dies i això repercutirà en l’estat del cel i la temperatura.
Quant al cel, si aquests dies s’han passejat alguns niguls i fins i tot ha fet qualque brusca, la probabilitat de plogudes serà molt baixa i el cel tendrà tendència a quedar bàsicament estirat. Pel que fa a la temperatura, serà un període contrastat amb temperatures diürnes moderadament càlides, entre 25 i 30ºC a l’interior i nits fresques, especialment també a zones interiors.
Miquel Salamanca

(Comenta-ho)

Deixa un comentari:

ENS PÚBLIC DE RADIOTELEVISIÓ DE LES ILLES BALEARS

Carrer Madalena, 21
07180 Polígon industrial de Calvià
(+34) 971 139 333


AVÍS LEGAL