X

Anticorrupció demana al Govern que deixi de fer contractacions per la via d’urgència

Unes queixes, en el Dia Internacional contra la corrupció, a les quals s'hi suma Transparència Internacional

09/12/2020

Anticorrupció demana al Govern que deixi de fer contractacions per la via d’urgència

Toc d’atenció de l’Agència Anticorrupció de les Balears. El seu director Jaume Far recomana al Govern que les contractacions per la pandèmia deixin de fer-se per la via d’urgència. Entén que en un primer moment se siguís aquesta via, però -afirma- que ara, passats nous mesos, no és l’adequada. Declaracions de Jaume Far a IB3 Ràdio en el Dia Internacional contra la Corrupció a les quals també s’afegeix Transparència Internacional.

L’Agència Anticorrupció va iniciar una investigació per aclarir si amb les contractacions de material sanitari per a la pandèmia algú s’hauria enriquit. Jaume Far afirma que “no es varen detectar irregularitats en aquest sentit, però sí un elevat preu del transport aeri per traslladar el material de la Xina fins a l’arxipèlag; el cost del transport va ser de 7,5 milions d’euros”.

Una altra veu

D’altra banda, un dels membres de la junta directiva de Transparència Internacional, Manuel Villoria, diu que “s’ha detectat que els diferents governs autonòmics i l’estatal han empitjorat en matèria de transparència durant la pandèmia, ja que han duit a terme contractacions d’una manera opaca“. Villoria afirma que “aquestes contractacions s’han de fer amb més rigor“.

D’altra banda, Villoria també veu amb preocupació les tres investigacions que el Tribunal Suprem ha obert contra el rei emèrit Joan Carles ja que assegura “perjudiquen a la imatge de la Casa Rei i la imatge que tenen els ciutadans de les institucions”.

Villoria, que va assessorar el Govern després de l’esclat dels casos de corrupció política en temps de Jaume Matas, afirma que a les Illes hi ha hagut un canvi de cultura pel que fa a la gestió dels doblers públics. Tot i això el representant de Transparència Internacional afirma que “encara queda molt camí per fer”. “Segons les dades que maneja la Unió Europea, la corrupció costa cada any als països de la Unió l’1% del seu producte interior brut. En els darrers 8 anys s’han tudat més de 20.000 milions d’euros a Espanya de fons públics”, detalla Manuel Villoria.

09/12/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT