X

Anticorrupció explica que no va requisar els mòbils de dos periodistes per descobrir fonts

La Fiscalia desvincula les detencions dels dos policies amb la confiscació dels telèfons, que encara no s'han analitzat

19/12/2018

Anticorrupció explica que no va requisar els mòbils de dos periodistes per descobrir fonts

13

La Fiscalia Anticorrupció ha informat avui dimecres que la confiscació dels telèfons mòbils de dos periodistes, del Diario de Mallorca i d’Europa Press, amb la investigació d’un delicte de revelació de secrets en el marc del cas Cursach no va ser per a descobrir les seves fonts d’informació sinó per a assegurar “els efectes materials procedents del delicte”.

En aquesta investigació d’un delicte continuat de revelació de secrets per funcionaris públics, ahir dimarts van ser detinguts a Palma dos membres del Cos Nacional de Policia, ha informat la Fiscalia especial contra la corrupció i la criminalitat organitzada en un comunicat. Segons la Fiscalia, aquestes detencions s’han dut a terme “amb caràcter previ a l’eventual obertura dels telèfons i dispositius” requisats a dos periodistes del Diari de Mallorca i Europa Press el passat 11 de desembre i que continuen sota custòdia judicial.

“Aquella confiscació de telèfons no va tenir per objecte localitzar o descobrir les fonts d’informació suposadament en poder dels periodistes, que ja eren conegudes per altres vies de recerca, com demostren les detencions practicades, sinó l’assegurament dels efectes materials procedents del delicte, segons autoritza l’article 588 bis a) 4 de la Llei d’Enjudiciament Criminal”, assenyala la nota.

La Fiscalia afegeix que si més endavant fos necessari, s’acordaria l’accés al contingut dels telèfons intervinguts mitjançant una diligència que es practicaria posant-lo prèviament en coneixement dels afectats. La recerca es manté sota secret.

 

Dos agents que escorcollaren el Grup Cursach

Assumptes Interns de la Policia Nacional va detenir ahir dimarts dos agents de la Policia Nacional per descobriment i revelació de secrets. Un d’ells és l’excap del Grup de Blanqueig i l’altre, un agent de la Unitat, ara desmantellada i que protagonitzà nombrosos escorcolls a les empreses del Grup Cursach. En unes imatges d’una operació de l’any passat es mostren els dos agents investigats que requisen documentació. Una documentació que després serviria per elaborar un informe, en el qual atribuïen un frau milionari al Grup Cursach i que l’Agència Tributària va desmentir parcialment després.

Precisament la filtració de l’informe provocà la queixa de la defensa de Cursach i motivà el jutge del cas, Miquel Florit, a obrir la investigació secreta que ha desembocat en la detenció, durant unes hores, dels dos agents.

Els dos policies han quedat en llibertat amb càrrecs. L’excap de Blanqueig es negà a declarar en seu policial i encara ha d’oferir la seva versió al jutge.

En el marc d’aquesta investigació, Florit ordenà requisar els telèfons mòbils i els ordinadors a dos periodistes per aclarir les filtracions. Una decisió que ha causat múltiples manifestacions a tot Espanya, a favor del secret professional dels informadors. El Diario de Mallorca, l’agència Europa Press i els dos periodistes afectats han denunciat el jutge Florit i el Tribunal Superior de Justícia de les Balears l’ha admès a tràmit. El jutge està denunciat per prevaricació, vulneració de secret i contra la inviolabilitat del domicili.

19/12/2018

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

EL MÉS LLEGIT