Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'economista i catedràtic en Economia Aplicada per la UIB no veu factible la limitació de compra als estrangers no residents, però sí aplicar-los una fiscalitat diferent
L’economista i catedràtic en Economia Aplicada per la UIB, Antoni Riera, ha concedit una entrevista a IB3 Notícies per parlar d’un dels principals problemes de les Balears, que és també, ara mateix, una de les màximes preocupacions dels ciutadans: l’accés a l’habitatge. Riera considera que la situació és d’emergència i que cal actuar amb solucions imaginatives amb els col·lectius més vulnerables i diu que aquest “és només la punta de l’iceberg”, d’un problema derivat, referint-se al model econòmic i productiu de les Balears.
De la manera com en podem sortir, d’aquesta crisi, es mostra escèptic amb propostes com la limitació de la compra d’habitatges a no residents, perquè la considera “molt poc factible”, però proposa que “la compravenda d’habitatges per part d’estrangers tengui a les Balears una fiscalitat diferent de la que té per a un resident”.
Des del 2014, Antoni Riera dirigeix la Fundació Impulsa des d’on analitza la realitat econòmica de les Balears. I atenció perquè l’economista creu que encara no hem tocat sostre. “Els preus continuaran pujant”, assegura i “passarà temps fins que no arreglem aquesta qüestió, i tot dependrà de l’oferta i la demanda”, diu.
I reclama solucions imaginatives, però “dins les regles del joc”, perquè som en una economia de lliure mercat, diu, en referència amb les darreres propostes polítiques, com la creació d’una immobiliària pública. Dels pisos contenidors opina que, en cap cas, es pot considerar una solució estructural.
L’emancipació juvenil, una missió impossible?
“Només el 17% dels menors de trenta anys s’emancipen a les Balears, mentre que a Europa 3 o 4 de cada 10 ho aconsegueixen”, afirma. A la Universitat parlam amb alguns estudiants que veuen molt lluny la possibilitat de partir de casa dels pares.
A una immobiliària de Palma ens confirmen els problemes per trobar lloguer disponible. “Ara mateix només en tenim un a prop de Son Ferriol. El propietari en demana 1.200 euros. Per entrar-hi, has de tenir 4.800 euros per a la fiança. Fa sis mesos que vam llogar el darrer pis a un jove. Les darreres vint operacions són amb famílies amb fills relativament consolidades socioeconòmicament”, ens diu el responsable d’aquesta agència.
Tot, en el dia que hem conegut, segons dades del Col·legi de Registradors, que les Balears han assolit un nou màxim històric en la quota hipotecària mitjana. Aquest rècord se xifra en 1.197 euros mensuals, després que s’hagi incrementat un 28,4 % en un any. Un import que situa Balears molt per damunt de la mitjana estatal. Doblam, fins i tot, Madrid.
Balears registra el preu més alt de l’habitatge de tot l’Estat amb 3.257 €/m²
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista