SOCIETAT

Apareix una quantitat ingent de pipes de fumar angleses i neerlandeses al port de Maó

Els materials han despertat l'interès del Museu de Menorca


Després que a l’octubre acabassin els treballs de dragatge, la remodelació del moll del port de Maó continua a bon ritme. Els fons marins han tornat un munt de materials del passat. El gruix de les restes rescatades correspon a materials ceràmics dels segles XVIII i XIX, però també d’època antiga, especialment àmfores romanes i púniques i, fins i tot, medievals. Allò que més ha cridat l’atenció als investigadors són, però, aquests objectes: pipes ceràmiques de fumar tabac fabricades a la Gran Bretanya i als Països Baixos, que han despertat l’interès del Museu de Menorca.

Entre les restes trobades, molts de bòtils de vidre, també dels segles XVIII i XIX, coberteries de vaixells i, fins i tot de projectils metàl·lics, probablement de la Guerra Civil. La feina no acaba, però, en treure’ls dels fons marins… Una volta a la superfície, els materials són sotmesos a un procés de dessalació. Des de fa tres mesos, els experts canvien un cop a la setmana l’aigua salada en què s’han submergit els objectes per aigua destil·lada. L’objectiu: evitar la seva fragmentació.ra

La darrera fase consisteix a valorar si els objectes passen a formar part de l’exposició permanent del Museu de Menorca o s’integren als seus fons.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |