Balears és la comunitat autònoma on més persones han demanat que se'ls veti entrar als joc en línia
La primera passa és reconèixer el problema i que demanin el document amb el qual queden vetats per entrar a pàgines web de jocs. “Just abans de venir ja havia demanat l’autoprohibició, que és un dels primers passos que et recomanen per evitar possibles recaigudes”, explica un dels usuaris del programa EUREKA del Projecte Home. Fa dos anys que treballen per ajudar a superar l’addicció al joc i dels 42 usuaris que han atès, sis ja han rebut l’alta. Ara continuen tractant a 30 persones. La terapeuta del programa, Mery Fernández, explica que una de les característiques és “la pèrdua del control en el sentit que el joc passa de ser un entreteniment a ser una necessitat i són persones amb unes idees irracionals”.
Un dels usuaris que s’està recuperant afirma que apostava en línia, a pàgines d’esports i jocs, com el pòquer. Detalla que fer-ho “és molt fàcil fins que se te’n va de les mans, perquè pots tenir una bona ratxa, però això està per perdre i sempre que vols recuperar, perds encara més doblers”. Així, que els deutes se li acumulaven.
La pandèmia i el confinament no han ajudat, sinó que de cada vegada més persones entren a pàgines per apostar. També a sales de joc i recreatives. La terapeuta apunta que la situació sanitària “ha posat de manifest problemes que abans eren residuals i ara han crescut”.
Segons dades del Ministeri de Consum, de la Direcció D’Ordenació del Joc, 63.646 persones varen demanar a tot el país durant el 2021 que els prohibissin el joc en línia. Un 13,6% més que l’any anterior. Balears lidera el rànquing de sol·licituds, l’increment ha estat de 25,5%, amb 1.480 persones inscrites.