societat

Aprovada la creació de centres 24 h contra la violència sexual

El govern demana que a Balears n'hi hagi 2 i que atenguin també menors de 16 anys

Aprovada+la+creaci%C3%B3+de+centres+24+h+contra+la+viol%C3%A8ncia+sexual

A Balears, el 15% de les dones han estat víctimes de violència sexual d’alguna parella, el 10%, de fora de la parella, i la xifra augmenta fins al 29% quan parlam d’assetjament sexual. Són dades de la darrera macroenquesta de violència contra la dona, feta l’any 2019.

Per afrontar aquesta problemàtica present a tot l’estat, el govern central ha aprovat la distribució a les autonomies de 19,8 milions d’euros per a la posada en marxa de centres de crisis on s’atengui dones víctimes de violència sexual les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Hi podran acudir les víctimes de violació, matrimoni forçós, mutilació genital, assetjament sexual, proxenetisme, explotació sexual i qualsevol altre acte no consentit de naturalesa sexual.

Es finançarà amb els fons europeus de Recuperació i Resiliència i haurà de ser ratificada en la Conferència Sectorial d’Igualtat per al seu traspàs a les comunitats autònomes. El 2023 estaran en funcionament i està previst que n’hi hagi un en cada província i ciutat autònoma.

Els nous centres contra la violència sexual oferiran atenció jurídica, social i psicològica tant a víctimes com als seus familiars en un lapse de 24 hores.

A Balears, reforçarà els serveis d’atenció directa a les víctimes de violència masclista dels consells insulars i l’atenció telefònica 24 hores de l’IBDona. El govern celebra l’arribada d’aquest nou servei, però demana que aquí no només se n’obri un, com està previst, sinó dos (o, en tot cas, un i tres centres satèl·lit).

La directora de l’IBDona, Maria Duran, també demana que no n’excloguin les menors de 16 anys. Ho justifica donant dades d’un estudi sobre sentències de violència sexual des del 2005 fins al 2019: “En el 41% de les sentències, les víctimes són menors entre 6 i 12 anys”.

La creació d’aquest nou servei s’ha aprovat en el primer consell de ministres al qual ha assistit la nova ministra de drets socials i agenda 2030, Ione Belarra. S’estrena després de substituir a Pablo Iglesias. També Nadia Calviño i Yolanda Díaz han ocupat els seus nous llocs, els de vicepresidenta segona i tercera respectivament.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

La suspensió dels vols de Jet2 fa perdre més de 43 mil places turístiques a Menorca

Tot i que és la primera aerolínia que pren aquesta decisió, la patronal hotelera avisa que la resta de turoperadors...

Troben una balena nedant en aigües de Menorca

Aquest rorqual és la segona balena més gran que existeix

3.600 dosis de Janssen no arribaran a Balears després d’aturar la inoculació del vaccí als EUA

El Ministeri de Sanitat ha confirmat aquest dimarts horabaixa que Espanya no rebrà les dosis previstes de la vacuna Janssen....

82 nous casos de covid a Balears i una nova defunció

Ara mateix hi ha 1.258 persones que estan passant la malaltia, són 32 casos actius més que ahir