societat

Aprovada la creació de centres 24 h contra la violència sexual

El govern demana que a Balears n'hi hagi 2 i que atenguin també menors de 16 anys

Aprovada+la+creaci%C3%B3+de+centres+24+h+contra+la+viol%C3%A8ncia+sexual

A Balears, el 15% de les dones han estat víctimes de violència sexual d’alguna parella, el 10%, de fora de la parella, i la xifra augmenta fins al 29% quan parlam d’assetjament sexual. Són dades de la darrera macroenquesta de violència contra la dona, feta l’any 2019.

Per afrontar aquesta problemàtica present a tot l’estat, el govern central ha aprovat la distribució a les autonomies de 19,8 milions d’euros per a la posada en marxa de centres de crisis on s’atengui dones víctimes de violència sexual les 24 hores del dia i els 365 dies de l’any. Hi podran acudir les víctimes de violació, matrimoni forçós, mutilació genital, assetjament sexual, proxenetisme, explotació sexual i qualsevol altre acte no consentit de naturalesa sexual.

Es finançarà amb els fons europeus de Recuperació i Resiliència i haurà de ser ratificada en la Conferència Sectorial d’Igualtat per al seu traspàs a les comunitats autònomes. El 2023 estaran en funcionament i està previst que n’hi hagi un en cada província i ciutat autònoma.

Els nous centres contra la violència sexual oferiran atenció jurídica, social i psicològica tant a víctimes com als seus familiars en un lapse de 24 hores.

A Balears, reforçarà els serveis d’atenció directa a les víctimes de violència masclista dels consells insulars i l’atenció telefònica 24 hores de l’IBDona. El govern celebra l’arribada d’aquest nou servei, però demana que aquí no només se n’obri un, com està previst, sinó dos (o, en tot cas, un i tres centres satèl·lit).

La directora de l’IBDona, Maria Duran, també demana que no n’excloguin les menors de 16 anys. Ho justifica donant dades d’un estudi sobre sentències de violència sexual des del 2005 fins al 2019: “En el 41% de les sentències, les víctimes són menors entre 6 i 12 anys”.

La creació d’aquest nou servei s’ha aprovat en el primer consell de ministres al qual ha assistit la nova ministra de drets socials i agenda 2030, Ione Belarra. S’estrena després de substituir a Pablo Iglesias. També Nadia Calviño i Yolanda Díaz han ocupat els seus nous llocs, els de vicepresidenta segona i tercera respectivament.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

El nunci del Papa a Espanya participa a Menorca de la pregària a la Mare de Déu del Toro

El representant del cap de l'església catòlica també serà present a la Pasqua del Malalt

Cinc cuiners competeixen pel títol de Jove Xef Menorquí

El guanyador representarà Menorca al concurs europeu de caps de cuina que se celebrarà a Portugal al novembre

El TSJIB afirma que les mesures del Govern estan justificades

La sala afirma que no hi ha drets absoluts, sinó que tots poden ser limitats i que això no suposa vulnerar-los

El 100% de la població major de 80 anys de les Illes ja ha rebut la primera dosi de la vacuna contra la covid-19

Les persones d'entre 55 i 59 anys podran demanar cita per vacunar-se a partir de dilluns dia 10 al portal...