Un home apunyala i mata una dona mentre conduïen, davant la seva filla, a Palma
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
L'objectiu de la norma és garantir la igualtat d'oportunitats, la no discriminació i l'accessibilitat universal de les persones i la seva autonomia
14El Parlament ha aprovat aquest dilluns amb un ampli acord i l’aplaudiment de diputats i associacions afectades la Llei d’accessibilitat universal de les Illes Balears, que el seu objectiu és garantir la igualtat d’oportunitats, la no discriminació i l’accessibilitat universal de les persones i la seva autonomia i que preveu sancions de 300 a 300.000 euros.
Es tracta que les 68.000 persones de les Illes que viuen amb algun tipus de discapacitat puguin interactuar de manera “plena i efectiva” en l’accés i la utilització dels espais públics, edificacions, transport, dels productes, serveis i de la informació i les comunicacions, segons recull el propi text. “És una llei de tots i de totes que ens implica a tothom, el consens assolit és una garantia” per a la seva aplicació, ha afirmat aquest dilluns el conseller de Territori, Energia i Mobilitat, Marc Pons, amb motiu de la seva intervenció per defensar aquesta iniciativa del Govern.
Pons ha manifestat que com a societat “hem de ser exigents” i “canviar les regles del joc” perquè no existeixin barreres i ha subratllat que, a dia d’avui, aquestes 68.000 persones tenen més dificultats que la resta de ciutadans per moure’s per la ciutat, anar al metge, agafar el transport públic, seguir la informació o per anar a comprar.
La llei no solament contempla la discapacitat física, sinó també l’auditiva, tàctil, visual, intel·lectual, mental o sensorial. Segons ha explicat Pons, la Llei estableix el marc normatiu que “garanteix” la igualtat entre els ciutadans i “ens permet avançar cap a una societat inclusiva i accessible, amb autonomia plena de totes les persones”.
El propòsit de la Llei és “eliminar els obstacles que encara persisteixen”, ha comentat el conseller, que ha explicat que, a més d’eliminar barreres arquitectòniques, es regula l’accessibilitat en els àmbits públic i privats i en l’accés als mitjans de transport. Pons ha deixat clar que les administracions públiques han de ser les “primeres” a complir amb aquesta Llei i garantir que els seus serveis d’informació siguin accessibles a tots.
La Llei estableix que en les futures promocions d’habitatge s’exigeix una reserva del 4% d’habitatges per a persones amb discapacitat, tant en promocions públiques com en privades.
El text tipifica les infraccions en lleus, greus i molt greus, amb sancions de 300 a 300.000 euros. Les lleus arribaen fins als 6.000 euros, les greus fins als 30.000 i les molt greus fins als 300.000 euros.
Aquesta iniciativa s’ha produït entre un gran consens dels partits polítics per millorar la qualitat de vida de les persones discapacitades.
Palma, pot convertir-se d’aquí a unes setmanes en un municipi pioner en l’àmbit d’accesibilitat a les platges. Actualment té 6 punts que permeten l’accés al bany de persones amb mobilitat reduïda. L’Ajuntament ha invertit prop de 50.000 euros en obres per millorar aquests punts. Podem veure les reformes a les rampes a la platja de Can Pere Antoni. També, s’han millorat les indicacions de l’aparcament i a la caseta del bany. Recordem que Aenor va certificar l’any passat 3 punts de la ciutat, enguany el Consistori espera que puguin ser 5 les platges que aconsegueixin la distinció per un bany accessible.
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina
Es confirma com un cas de violència masclista
Els populars neguen una negociació amb Vox en matèria lingüística per poder aprovar els pressupostos de 2025