Incendi forestal descontrolat a Andratx: les flames han cremat unes 70 hectàrees
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
Els ajuntaments amb terrenys urbanitzables protegits en recuperen el 90% de l'edificabilitat
El Parlament ha aprovat aquest dimarts la Llei d’urbanisme, gràcies als vots dels partits d’esquerra, que obliga a destinar sòl a habitatge públic protegit, reforça la disciplina urbanística i n’agilitza els plantejaments urbanístics.
En qualsevol cas, l’atenció s’ha centrat de manera particular en el ple a una disposició que permet que els ajuntaments que tenen sols urbanitzables que lleis posteriors varen protegir, recuperin l’edificabilitat del 90% dels terrenys.
Això, segons ha denunciat el GEN-GOB, afavoreix els interessos de la família Matutes al municipi de Sant Josep, a Eivissa, propietària de part de les 700 hectàrees que es beneficiaran de la mesura. Des del PSOE d’Eivissa diuen, però, que es tracta de resoldre els problemes urbanístics que pateixen zones com la Platja d’en Bossa o Cala Tarida i que en el cas de la Platja d’en Bossa, la disposició transitòria impedeix un desenvolupament major i no beneficiaria del grup Matutes.
MÉS i Podem creuen que la disposició socialista s’ha redactat per beneficiar els interessos de la família Matutes i per això hi han votat en contra. El PSIB ho nega i acusa els seus socis de Govern de fer demagògia.
La disposició que a enfrontat els socis dels Acords pel Canvi permet que a Mallorca, topònims que diferents normatives de diferents governs d’esquerres varen protegir, com Biniorella, Cala Blanca o Cala Carbó, amb aquesta disposició podran aconseguir carta blanca per edificar.
Des del PP, per la seva banda, han advertit que algun punt de la Llei podria ser inconstitucional.
L’apartat de la discòrdia ha tirat finalment endavant gràcies al vot a favor del PP i PSOE. MÉS i Podem han votat en contra, El Pi i Ciutadans s’hi han abstès. La Llei entrarà en vigor l’1 de gener del 2018.
La Llei d’urbanisme aprovada també legalitzarà els assentaments rurals, dels quals, només al municipi de Palma, n’hi ha una cinquantena. Petits nuclis il·legals on s’han anat fent cases. Alguns varen ser desclassificats pel pla territorial però ara aquesta llei els atorga carta de legalitat.
Un altre dels seus punts polèmics és una nova moratòria perquè els ajuntaments que tenen sòl urbà en zones sense clavegueram puguin, en contra de la normativa europea, seguir donant llicències. Tot i que el Pacte va anunciar que la del 2016 seria la darrera, ara la Llei d’urbanisme encara n’atorga una altra.
La nova llei també vol atorgar una segona oportunitat a llicències caducades en sol rústic, un altre punt que ha provocat alarma entre els ecologistes, que no han dubtat en qualificar la llei com a feta a mida per interessos urbanístics.
Aquesta nova normativa incrementa les multes per il·legalitats i deroga alguns aspectes de la Llei Company, impulsada la passada legislatura, que permetia per exemple desenvolupar la zona de ses Variades, a Sant Antoni.
El vent fort impossibilita l'actuació dels mitjans aeris i l'Ajuntament d'Andratx ha habilitat la sala de plens per als veïnats desallotjats
L'alerta taronja continua activa a les Balears per fort vent i mala mar
S'ha detingut l'home que viatjava amb la víctima i han avisat la Policia Nacional. La policia científica i Homicidis hi fan feina