meteorologia

Aquest dissabte comença la primavera

És la segona estació més llarga, durarà 92 dies i 18 hores fins al 21 de juny


Aquest dissabte a les 10:37 hora oficial comença la primavera a l’hemisferi nord. És la segona estació més llarga, durará 92 dies i 18 hores fins el 21 de juny.

L’equinocci de primavera esdevé en el moment de l’any en què el Sol travessa l’Equador Celeste en el seu moviment aparent cap al nord. Entorn dels equinoccis el Sol incideix directament sobre l’Equador terrestre i és el moment de l’any en que vertaderament el Sol surt exactament per l’est i es pon per l’oest.

 

L’equinocci, un punt d’inflexió en les hores de claror diàries.

Des del solstici d’hivern fins al d’estiu els dies s’allarguen. Però no ho fan de manera uniforme, les setmanes entorn de l’equinocci de primavera són l’època en què ho fan més ràpidament. A les Balears dels del 23 de febrer al 12 d’abril es guanyen més de dos minuts i mig de claror al dia, fet que suposa una hora i 18 minuts de claror en tot el mes de març.

A mesura que els dies s’allarguen i les nits s’escurcen les hores de claror i fosca s’equilibren i, entorn dels equinoccis, el dia i la nit duren 12 hores per igual. De fet equinocci prové del llatí aequinoctium, un mot compost d’aequus (igual) i nox, noctis (nit). Però en realitat l’igualtat no ocorre el dia de l’equinocci sinó uns dies abans en el cas de la primavera. És l’anomenat Equilux que enguany va ser el passat dimecres, 17 de març. L’equilux esdevé un punt d’inflexió amb les hores de sol, a partir d’aquest moment els dies tenen més hores de claror que de fosca. Pel mes d’abril i maig els dies s’allarguen però a un ritme inferior. A partir de l’11 de maig l’increment és inferior als dos minuts diaris i pel juny, inferior al minut.

Observacions astronòmiques

Els aficionats a l’astronomia podran observar un eclipsi penombral de lluna el 5 de juny i, de manera parcial, un eclipsi anul·lar de Sol el 10 de juny. Quant a planetes, Júpiter i Saturn seran visibles a trenc d’alba i Mart, Venus i Mercuri després de la posta.

Canvi d’hora, torna l’horari d’estiu

Com cada any, el darrer diumenge de març s’avançarà una hora el rellotge. A les 02:00h de la nit s’avançarà el rellotge fins les 03:00h.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |


més contingut relacionat

Les gelades de primavera que han fet més mal al camp mallorquí

Les gelades fora de temps són un fet temut a la pagesia: "Gelades d’abril i maig, sa misèria mos duran"

Cap de setmana de niguls i terra roja

Aquesta setmana el comportament atmosfèric és típic de primavera, amb canvis constants de situació

Les platges de les Illes s’omplen de grumers i algunes Caravel·les Portugueses

L’increment de la presència d'aquests exemplars els darrers anys té un rerefons antròpic, és a dir, humà

Caiguda en picat de les temperatures per un front polar

Les màximes han baixat almenys 8 graus en menys de 24 hores. Aquesta nit hi haurà gelades a la serra de Tramuntana, amb mínimes negatives