X

Arbres singulars d’Eivissa: es conserven com toca?

Experts demanen més intervenció en els exemplars per prevenir-los de l'aparició de noves plagues i del canvi climàtic

09/03/2023

Arbres singulars d’Eivissa: es conserven com toca?

Esther Matutes

A Eivissa hi ha set arbres singulars inclosos dins el catàleg que elaborà el Govern arran de la Llei de protecció d’arbres singulars aprovada el 1991. Són, principalment pins vers i blancs, savines, alzines i oliveres. N’hi ha que estan ben conservats, però d’altres, diuen els experts, necessitarien més intervenció per millorar-ne l’estat, com l’olivera de n’Espanya, un dels arbres singulars més important de les Illes.

Visitam un dels arbres singulars d’Eivissa: el pi ver de Can Besuró. I tenim la sort de conèixer-ne el propietari, Joan Palau Marí, perquè ens en conti algunes anècdotes ben sucoses, com que va estar a punt de ser tallat. Son pare, ens explica, va estar a punt de vendre’l quan ell tenia 10 anys a un home per fer-ne llenya.

Però no va ser l’única vegada que va córrer perill. Hi va haver un intent que es convertís en “arbre casa”. Un home li pregava que li vengués un pi per construir-se una casa. De fet, en Joan va trobar fins i tot gent al pi, al qual prenien mides. I ell, els va engegar. Certament, una idea ben boja, però útil, perquè va fer decidir en Joan a incloure el pi dins el Catàleg d’Arbres Singulars.

Aquesta és la cara amable d’aquesta història. Perquè dins el Catàleg d’Arbres Singulars, hi ha altres històries no tan polides. Ens referim a s’Olivera de n’Espanya. El seu propietari no permet les visites, i segons alguns experts, es troba en molt mal estat.

I demanam: dins el catàleg hi són tots, els arbres singulars d’Eivissa? L’enginyer agrònom Joan Mayans explica que hi ha molts d’exemplars a l’illa que podrien estar inclosos dins el catàleg. Mayans considera que aquest llistat es podria revisar.

Respecte a la protecció, l’enginyer comenta que faria falta una política més intervencionista, per adaptar els exemplars a l’aparició de noves plagues i als efectes del canvi climàtic.

09/03/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris