X

Armengol convoca el debat d’investidura de Feijóo per als dies 26 i 27 de setembre

El risc de repetició electoral persisteix, però la data triada permet descartar una jornada electoral el 24 de desembre o el 31 de desembre. En cas de ser necessària, ja seria el 14 de gener

23/08/2023

Armengol convoca el debat d’investidura de Feijóo per als dies 26 i 27 de setembre

Redacció

La presidenta del Congrés, la socialista Francina Armengol, ha decidit celebrar els dies 26 i 27 de setembre el debat d’investidura del president del PP, Alberto Núñez Feijóo. Una data amb la qual atorga el termini que havia demanat el candidat per a les seves negociacions, i, a més, eludeix el risc de votar per Nadal, en cas de repetició electoral.

La data de la primera votació d’investidura és clau en cas que sigui necessària una repetició electoral. Si als dos mesos d’aquesta primera votació fallida persisteix el bloqueig i ningú ha aconseguit ser investit president, les Corts es dissolen i han de celebrar-se eleccions 47 dies després. Per evitar el risc d’unes hipotètiques eleccions la Nit de Nadal o la Nit de Cap d’Any, només hi havia dues opcions per al primer debat d’investidura: la setmana vinent, que ens duria al diumenge 17 de desembre, o ja a partir del 25 de setembre.

Núñez Feijóo ja havia advertit que veia precipitat sotmetre’s a un debat d’investidura la setmana següent, i que necessitava temps per a les seves negociacions amb les formacions parlamentàries. A més, els grups parlamentaris del Congrés no quedaran constituïts formalment fins dilluns que ve, quan estigui prevista que la Mesa de la Cambra doni el vistiplau a les inscripcions realitzades. Després caldrà reunir la Junta de Portaveus per organitzar el debat.

Amb la data triada, comunicada aquest dimecres a Feijóo i a la resta de portaveus parlamentaris, la presidenta del Congrés considera que es dona “un temps més que prudencial” perquè el candidat pugui dur a terme “les negociacions oportunes” amb els representants de les diferents formacions polítiques.

Així les coses, el pla és iniciar el debat d’investidura el dimarts 26 de setembre amb el discurs del candidat i celebrar l’endemà, dimecres 27 de setembre, la primera votació, per a la qual es requereix majoria absoluta. En cas de no obtenir-la, hi haurà una segona votació 48 hores després, el divendres 29 de setembre, per la qual bastarà amb més vots a favor que en contra.

No obstant això, les posicions manifestades pels diferents partits amb representació parlamentària apunten al fet que Feijóo no superarà les votacions d’investidura. Així, el rei hauria d’obrir una nova ronda de consultes, en la que el socialista Pedro Sánchez es perfila com a alternativa.

En tot cas, el risc de repetició electoral persisteix, però la data triada per Armengol permet descartar una jornada electoral el 24 o el 31 de desembre. En cas de ser necessària, ja seria el 14 de gener.

En la seva compareixença davant els mitjans, Armengol no ha esmentat el risc de repetició d’eleccions, però sí ha remarcat que els antecedents emparen la seva decisió, ja que, excepte en els anys en què hi havia majories absolutes clares, “la mitjana del temps transcorregut en les passades legislatures va ser d’aproximadament un mes” des de la designació de candidat, i en aquesta ocasió transcorreran 35 dies.

Notícies relacionades >

23/08/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris