X

Armengol es compromet al Parlament a limitar el preu del lloguer

La presidenta assegura que ho farà en el marc de la Llei d'Habitatge estatal, que previsiblement s'aprovarà aquest dimarts per part del Consell de Ministres

01/02/2022

Armengol es compromet al Parlament a limitar el preu del lloguer

Vista de Palma.

La presidenta del Govern, Francina Armengol, s’ha compromès al Parlament a ser “valenta i compromesa” contra les dificultats d’accés a l’habitatge. “En el marc del que ens marca la competència estatal, a Balears tirarem endavant la limitació del preu del lloguer”, ha dit.

Armengol ha assegurat que la política d’habitatge és una de les prioritats del Govern des de 2015. Ho ha fet en resposta a una pregunta del portaveu de MÉS per Menorca, Josep Castells, en el ple del Parlament, amb motiu de la previsible aprovació aquest dimarts per part del Consell de Ministres del projecte de llei d’habitatge estatal.

Castells ha advertit que la norma estatal envaeix les competències en matèria d’habitatge de les comunitats autònomes i “no dona resposta a les necessitats i la gravetat del problema de l’habitatge a Balears”, ha expressat en el torn de control a l’acció del Govern.

El diputat del grup mixt ha posat com a exemple “la mesura estrella”, la limitació del preu del lloguer, i ha alertat que “si tot va bé”, amb el projecte de llei, “fins d’aquí a dos anys o dos anys i mig no es podrà fer una política de preus en zones tensionades” de les illes.

Armengol ha defensat les mesures adoptades pel Govern del pacte per a combatre “una problemàtica que no va començar en 2015” i ha destacat la validació judicial de l’expropiació de la cessió d’ús dels habitatges buits de grans tenidors implantada de manera pionera a Balears, perquè “dona eines jurídiques al Govern d’Espanya i a altres comunitats”.

Sobre la llei estatal, ha admès que “efectivament arriba tard” i s’ha compromés a estimular “tota la nostra capacitat normativa per a seguir plantejat polítiques d’habitatge”. A més, ha recalcat que el Govern ha demanat al Govern central que amb la llei estatal “ha de donar capacitat jurídica a les comunitats per a poder intervenir en el preu del lloguer”.

“Demanaria que si el projecte no dona marge de maniobra, que ens posem frontalment”, ha reivindicat Castells.

Sobre les mesures aplicades a Balears ha dit: “Anem a la guerra amb un tirachinas”. Ha qüestionat quants pisos s’han pogut expropiar i ha afirmat que “les polítiques són bones però insuficients”.

Castells ha demanat a Armengol que defensi les competències autonòmiques en habitatge “per a poder fer una política ajustada a Balears” i ha reclamat “mesures efectives, transformadores i valentes”.

Armengol ha admès que el realitzat fins ara “és insuficient, perquè veníem del no-res i ha costat molt”, ha precisat.

Ha recalcat que Balears acabarà aquesta legislatura amb un 64% més de parc públic d’habitatge i amb ajudes anuals per a lloguer per 9 milions. “Serem valents i compromesos i, en el marc del que ens marca la competència estatal, a Balears tirarem endavant la limitació del preu del lloguer”, ha conclòs.

01/02/2022

Comentaris:

(*) Camps obligatoris