X

Arquitectes temen perdre feina per les restriccions dels visitants de les Balears

Enguany, els encàrrecs de projectes arquitectònics han caigut entre un 15 i un 20%

20/08/2020

Arquitectes temen perdre feina per les restriccions dels visitants de les Balears

Noticies Actualitat

Les quarantenes per als estrangers que visiten les Illes o les recomanacions de no viatjar a les Balears afectaran el mercat immobiliari. Alguns arquitectes temen que deixin de venir els inversors i que disminueixin els encàrrecs per començar obra nova o rehabilitar habitatges. És el cas dels ciutadans britànics, que han de quedar a casa en tornar al seu país, o dels alemanys a qui el seu govern aconsella no visitar les Illes.

Aquesta situació complica que inversors d’aquestes nacionalitats puguin venir fins aquí a visitar finques, immobles o tancar compravendes. Segons l’arquitecte Jaime Salvá, “costa molt tancar nous encàrrecs, ja que els inversors es mostren molt cautes“.

Les conseqüències, apunta Salvà, es notaran d’aquí un parell d’anys quan disminueixin les construccions dels projectes que s’haurien de posar ara en marxa. Uns projectes que, de moment, enguany han caigut entre un 15 i un 20%, segons el Col·legi d’Arquitectes de les Illes. Amb tot, aquesta institució es mostra optimista, ja que les illes continuen sent una destinació molt demandada, com apunta el president de la demarcació a Palma d’aquest Col·legi Nacho Salas.

A l’Ajuntament de Calvià, les sol·licituds de llicències urbanístiques han caigut a la meitat durant l’estat d’alarma. Per agilitar la seva tramitació, es va ha habilitar un sistema telemàtic que va aconseguir reduir la llista d’espera per a noves llicències als quatre mesos. Segons el regidor d’Urbanisme del consistori calvianer, Marc López, gairebé totes les sol·licituds que arriben al consistori calvianer són per construir o reformar habitatges en sol urbà.

20/08/2020

Comentaris:

(*) Camps obligatoris