X

Arriba a judici la darrera peça dels casos de corrupció de l’època d’Unió Mallorquina

En l'últim dels sumaris de la causa Voltor hi ha acusada l'expolítica de Més per Mallorca, Joana Maria Mascaró, que es declara innocent

19/11/2023

Arriba a judici la darrera peça dels casos de corrupció de l’època d’Unió Mallorquina

Juanjo Suñer

Deu anys després d’obrir-se, aquest dilluns arriba a judici la darrera peça pendent de jutjar del cas Voltor que va implicar alts càrrecs d’Unió Mallorquina i, en aquest cas concret, també per primera vegada en la seva trajectòria política insular, a Més per Mallorca. Com en altres instruccions paral·leles, el fet denunciat va tenir la participació presumptament delictiva del que llavors s’anomenava Institut d’Estratègia Turística del Govern, Inestur, a càrrec d’UM. Igualment, en l’ocasió present, amb la de la Conselleria insular de Cultura i Patrimoni de la qual en aquell temps n’era responsable l’ecosobiranista Joana Maria Mascaró. Ella va deixar el seu càrrec de diputada al Parlament en ser imputada pel fiscal Miguel Ángel Subirán tot i defensar que no havia comès cap delicte.

Parlam d’un atorgament de fons públics per projectes de senderisme i turisme cultural sobre el qual l’autoritat judicial i fiscal va veure indicis suficients de corrupció per a dur-lo a judici. Hi ha set acusats, entre els quals, a més de Mascaró i qui va ser el seu secretari general tècnic al departament insular, l’exgerent d’INESTUR, Antoni Oliver i dos subordinats seus de l’àrea d’Inversions per la Millora de l’Entorn Turístic (IMET). També, dos responsables de l’empresa catalana beneficiària de les subvencions públiques, que sumaren 66 mil euros entre Govern, Consell i Ajuntament de Valldemossa, segons detalla Europa Press. Un d’ells va ser enviat a la presó de manera provisional durant una setmana a petició de Subirán.

Els delictes atribuïts són prevaricació, frau a l’administració, malversació de fons públics i falsedat documental. Per sis dels acusats, la Fiscalia reclama sis anys de presó per hom. Com en altres investigacions de llavors, es varen posar en tela de judici contractes públics en els quals es va veure tracte de favor i projectes innecessaris o sense justificació suficient.

19/11/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris