X

Arriba a Mallorca una tècnica pionera per combatre la hipertensió arterial

Es tracta d'una petita intervenció renal que pot ajudar pacients hipertensos que no responen al tractament farmacològic

19/09/2023

Arriba a Mallorca una tècnica pionera per combatre la hipertensió arterial

Patricia Bauzá Calvente

La clínica Juaneda Miramar, en col·laboració amb l’Ib-Salut, ha duit a terme la primera operació de denervació d’artèries renals a un pacient amb hipertensió arterial. El cardiòleg Rubén Vergara ha estat el responsable de la intervenció. Format durant 20 anys a un dels principals centres hospitalaris d’Itàlia, assegura que la tècnica es fa servir arreu del món i que ara també és possible a Mallorca, sense necessitat de desplaçar-se a la Península.

Un procediment poc invasiu que es fa a quiròfan. Les petites descàrregues elèctriques damunt les artèries renals s’ha comprovat que el que fan és ajudar a davallar els nivells de tensió arterial. No és, no obstant, recomanable per a tothom, principalment es fa a pacients que no responen als fàrmacs habituals. Els seus efectes no són immediats, apareixen passat un temps de la intervenció i poden durar alguns anys.

En aquest cas, el pacient era un jove de 37 anys, que havia estat hospitalitzat en dues ocasions per mor de la tensió arterial alta i actualment es trobava de baixa perquè l’afecció li impedia treballar. Va arribar a l’hospital derivat per la sanitat pública que, mitjançant un conveni de col·laboració, ha finançat el procediment. La hipertensió arterial és el principal factor de risc a l’hora de patir un infart o un ictus, per damunt de la diabetis, el colesterol alt, el tabaquisme o la genètica. Afecta el 42 % dels espanyols i la meitat d’aquests ho desconeixen.

19/09/2023

Comentaris:

(*) Camps obligatoris