Polèmica a la World Travel Market pels preus turístics d’Eivissa

meteorologia

Arriba una important gota freda a les Illes: pluges i tempestes fortes

Es preveuen precipitacions intenses que poden superar els 50 l/m2 en només una hora i els 100 l/m2 en 24 hores

Centenars de trons i llamps sobre les Illes Malgrat. /PACO BAILÓN


Les grans plogudes de final d’estiu són una característica més del nostre clima. De la mateixa manera que l’estiu és l’època seca i càlida als climes mediterranis, la tardor és l’època plujosa i el període de final d’estiu el moment en que les tempestes són més intenses. El mes de setembre és el que acumula estadísticament més descàrregues elèctriques i, juntament amb octubre i novembre, els mesos en què les precipitacions són més abundants. També són aquells en què la pluja torrencial i els fenòmens extrems que l’acompanyen són més freqüents de tot l’any. A partir d’avui vespre i fins ben entrada la setmana quests pròxims la situació meteorològica serà la idònia per esdeveniments d’aquestes característiques.

Una depressió aïllada acompanyada d’aire fred i la mar calenta

A uns 5500 metres d’altura s’aillarà de la circulació general una baixa acompanyada d’aire fred (entre -15ºC i -20ºC) que es passejarà per l’interior de la Península Ibèrica i la seva part més activa afectarà l’àrea mediterrània incloses les Balears. Per altra banda, a nivell de superfície, hi ha un passadis de vent de llevant molt marcat que aportarà la humitat necessària per a la formació de niguls. Finalment s’ha d’esmentar també l’enorme quantitat d’energia acumulada enguany en forma de calor a la Mediterrània occidental. La mar conserva encara la inèrcia càlida de l’estiu i enguany es troba a 26ºC, una temperatura més pròpia de l’agost que no de mitjan setembre i és, sens dubte, una font important d’energia disponible per a la formació de tempestes.

Es tracta d’una situació de gran potencial i en la qual existeix la certesa que la pluja acumulada serà important a escala regional. Però, de la mateixa manera, és impossible preveure quin serà el grau d’afectació a escala local. És a dir, se sap amb certesa que plourà molt a la vessant mediterrània, i a l’entorn de les Balears en concret ,però és impossible precisar on cauran exactament.

Pluges i tempestes localment fortes

De dilluns vespre a dimecres vespre el risc de tempestes i plogudes intenses serà elevat. S’espera que puguin afectar qualsevol punt de les Balears, en realitat no hi ha una zona més exposada que altres. Malgrat tot hi haurà diferències importants entre localitats en els acumulats finals de precipitació. El potencial de la situació permet pronosticar precipitacions intenses que poden superar els 50 l/m2 en només una hora i els 100 l/m2 en 24 hores.

Comentaris:

(*) Camps obligatoris

Cercador |

recerca
cargando

| Emissió en Directe |


més contingut relacionat

Es manté l’avís groc a Eivissa i a Formentera per pluges, tempestes i mala mar

S'han acumulat més de 125 litres i hi hagut inundacions i carreteres tallades. A la Ctra. Sant Antoni a Eivissa,...

Canvi de temps: tempestes i caiguda del termòmetre

La temperatura baixarà entre 4ºC i 8ºC i la màxima se situarà entre els 17ºC i els 22ºC

Les vergonyes dels que signaren l’Acord París: augmenta un 240% la producció de carbó i un 47% la del petroli

Els països rics segueixen produint combustibles fòssils molt per damunt de les energies renovables. La pitjor part se l'enduen els...

La previsió del temps: Uns dies de temps tranquil

Dies assolellats alguns niguls ens acompanyaran durant la setmana